Sastojci:
10–12 kriški starog hljeba (2–3 dana star)
4 jaja
3 dl mlijeka
prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera
ulje za prženje
Priprema:
U velikoj posudi razmutite jaja viljuškom dok smjesa ne postane ujednačena i pjenasta. Potom tu smjesu podijelite na dvije posude – u jednoj ćete pripremiti slanu varijantu, a u drugoj slatku. U prvu posudu dodajte mlijeko i prstohvat soli, te lagano promiješajte. U drugu posudu sipajte mlijeko i kesicu vanilin šećera, pa dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi. Na ovaj način dobijate dvije vrste preliva – savršen izbor ako volite raznovrsnost na tanjiru.
Uzmite kriške starog hljeba i svaku kratko umočite s obje strane u pripremljenu mješavinu. Važno je da hljeb ne odstoji predugo u tečnosti, jer bi se mogao previše natopiti i raspasti prilikom pečenja. Dovoljno je da se svaka kriška samo površinski upije – tako će spolja biti zlatno-hrskava, a iznutra mekana i sočna.
Na teflonskoj tavi zagrijte malo ulja – tek toliko da prekrije dno u tankom sloju. Kada se ulje dobro zagrije, stavite kriške hljeba i pržite ih na srednjoj temperaturi otprilike minut-dva sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Slane prženice možete poslužiti uz sir, pavlaku ili kajmak, dok slatke varijante savršeno idu uz džem, med, šećer u prahu ili svježe voće. Ovaj jednostavan, ali neodoljiv recept oduševit će cijelu porodicu, jer u svega nekoliko minuta dobijate jelo koje miriše na djetinjstvo i kućnu toplinu.
Bilo da birate slanu ili slatku verziju, jedno je sigurno – prženice će biti sočne, hrskave i savršeno ukusne, a svaki zalogaj podsjetiće vas koliko su najjednostavniji recepti često i najbolji.
Primjedbe
Objavi komentar