Sastojci:
4 komada piletine (bataci, krilca ili po želji)
200 g riže
1 kašika maslaca ili malo ulja
500 ml vode (u kojoj se kuha piletina)
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kašičica vegete
So i biber po ukusu
Prstohvat kurkume (po želji, za boju)
Priprema:
Piletinu stavite u lonac, prekrijte vodom i dodajte malo soli. Kuhajte dok meso ne postane mekano, zatim sačuvajte vodu u kojoj se kuhala piletina, jer će poslužiti za pripremu riže.
U tepsiji zagrijte maslac ili malo ulja. Dodajte rižu i kratko je propržite, dok ne postane staklasta i lagano zlatna. Ovo pomaže da riža zadrži teksturu nakon pečenja.
Dodajte mljevenu crvenu papriku i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Po želji dodajte prstohvat kurkume za lijepu boju.
Zalijte rižu supom od piletine, posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Dobro promiješajte da se svi začini sjedine.
Na pripremljenu rižu složite kuhane komade piletine. Pokrijte ili ostavite otvoreno, zavisno od toga koliko želite da piletina bude zapečena.
Stavite tepsiju u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i pecite oko 30 minuta, dok riža ne upije tečnost i ne dobije zlatnu, lagano hrskavu koricu.
Poslužite toplo, uz svježu salatu ili sezonsko povrće po želji.
Primjedbe
Objavi komentar