Preskoči na glavni sadržaj

Sočna piletina i riža iz tepsije – jednostavno i ukusno

Ovaj recept za pečenu piletinu sa rižom u rerni savršen je spoj jednostavnosti i bogatog okusa. Sočna piletina i mekana, aromatična riža ujedinjeni su u jednom jelu koje se lako priprema, a oduševljava mirisom i izgledom. Riža upija sve arome piletine i začina, a dodatak maslaca i prstohvata kurkume daje jelu zlatnu boju i blagu kremastu teksturu. Ovo je idealno jelo za porodične ručkove, ali i za svaki dan kada želite brz, ali ukusan obrok. Piletina može biti bataci, krilca ili kombinacija prema vašem izboru, a riža postaje savršeno sočna jer se kuha u vodi u kojoj je kuhana piletina, što daje prirodnu dubinu ukusa. Uz minimalan trud dobijate jelo koje izgleda i miriše fantastično, a može se poslužiti i uz svježu salatu ili sezonsko povrće.

Sastojci:

  • 4 komada piletine (bataci, krilca ili po želji)

  • 200 g riže

  • 1 kašika maslaca ili malo ulja

  • 500 ml vode (u kojoj se kuha piletina)

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • 1 kašičica vegete

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat kurkume (po želji, za boju)

Priprema:

  1. Piletinu stavite u lonac, prekrijte vodom i dodajte malo soli. Kuhajte dok meso ne postane mekano, zatim sačuvajte vodu u kojoj se kuhala piletina, jer će poslužiti za pripremu riže.

  2. U tepsiji zagrijte maslac ili malo ulja. Dodajte rižu i kratko je propržite, dok ne postane staklasta i lagano zlatna. Ovo pomaže da riža zadrži teksturu nakon pečenja.

  3. Dodajte mljevenu crvenu papriku i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Po želji dodajte prstohvat kurkume za lijepu boju.

  4. Zalijte rižu supom od piletine, posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Dobro promiješajte da se svi začini sjedine.

  5. Na pripremljenu rižu složite kuhane komade piletine. Pokrijte ili ostavite otvoreno, zavisno od toga koliko želite da piletina bude zapečena.

  6. Stavite tepsiju u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i pecite oko 30 minuta, dok riža ne upije tečnost i ne dobije zlatnu, lagano hrskavu koricu.

  7. Poslužite toplo, uz svježu salatu ili sezonsko povrće po želji.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...