Preskoči na glavni sadržaj

SENDVIČ PRŽENICE-ZA LAGAN I HRANJIV DORUČAK!

Prženice sendvič su jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje osvaja mirisom i teksturom. Hrskavi hljeb izvana, a mekan i topao iznutra, u kombinaciji s rastopljenim sirom i sočnom salamom, čini pravi mali užitak. Dodavanje ajvara ili paradajz sosa daje blagu kiselkastu notu koja savršeno balansira bogatstvo sira i mesa. Prženice su idealan doručak, užina ili brzi ručak kad nemate puno vremena, a želite nešto domaće.

 


Sastojci (za 2 osobe):

  • 4 kriške hljeba

  • 2 jaja

  • 4 kriške salame

  • 2 kriške sira (Edamer, Trapist ili po želji)

  • 1 kašika ajvara ili paradajz sosa

  • So i biber po ukusu

  • Malo ulja ili maslaca za prženje

Priprema:

  1. U dubljoj posudi umutiti jaja, dodati so i biber po ukusu, i dobro ih razmutiti dok smjesa ne postane homogena i blago pjenasta.

  2. Na jednu krišku hljeba staviti krišku sira i krišku salame, a zatim dodati kašiku ajvara ili paradajz sosa. Poklopiti drugom kriškom hljeba i lagano pritisnuti da se sastojci spoje – formira se sendvič spreman za prženje.

  3. Svaki sendvič pažljivo potopiti u umućena jaja, pazeći da hljeb upije smjesu sa svih strana. Ovo je ključ za savršeno hrskave prženice koje ostaju mekane iznutra.

  4. Zagrijati malo ulja ili maslaca u tavi na srednjoj temperaturi. Pržiti sendviče s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu, a sir se potpuno otopi.

  5. Poslužiti toplo, uz dodatak svježeg paradajza, jogurta ili lagane salate. Takođe, možete ih poslužiti s malo dodatnog ajvara za intenzivniji ukus.

✨ Savjet: 

Za bogatiji doručak dodajte još list zelene salate ili tanko narezanu papriku unutar sendviča prije prženja. Tako dobijate i više boja, i dodatnu hrskavost.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...