Ako voliš lagana, ali ukusna jela puna boja i mirisa, wok piletina s povrćem je savršen izbor. Priprema je brza, jednostavna i zdrava, a rezultat je savršeno hrskavo povrće i sočna piletina u bogatom sosu. Zahvaljujući visokoj temperaturi prženja, sastojci zadržavaju svoju svježinu i prirodan okus, dok soja sos i med daju jelu onaj neodoljivi azijski šmek.
Sastojci:
300 g pilećeg filea (isječenog na tanke trakice)
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 srednja tikvica
1 veća mrkva
2–3 kašike ulja (suncokretovo ili susamovo)
2–3 kašike soja sosa
1 kašika meda ili šećera (po želji, za blagu slatkoću)
1 čen bijelog luka (sitno isjeckan)
Komadić svježeg đumbira (nariban, opciono)
So i biber po ukusu
Susam za posipanje (opciono)
Kuhana riža ili rezanci kao prilog
Priprema:
Povrće operite i isijecite na tanke trakice: mrkvu na štapiće, paprike na trake, a tikvicu na tanke ploške. Piletinu narežite na tanke komade i začinite solju i biberom.
Zagrijte wok na visokoj temperaturi, dodajte ulje i ubacite piletinu. Pržite 3–4 minute uz stalno miješanje dok ne porumeni i ne bude gotovo pečena. Izvadite je i ostavite sa strane.
U istom woku dodajte bijeli luk i, po želji, naribani đumbir. Kratko propržite da puste aromu, zatim ubacite mrkvu, pa nakon par minuta paprike i tikvicu. Povrće pržite na jakoj vatri, neprestano miješajući, da ostane hrskavo i svježe.
Vratite piletinu u wok, prelijte soja sosom i dodajte kašiku meda ili šećera. Dobro izmiješajte i pržite još minut-dva dok se sos ne zgusne i sve lijepo poveže.
Na kraju, po želji pospite susamom. Poslužite toplo uz kuhanu rižu ili rižine rezance.
Ovo jelo je pravi spoj brzine, jednostavnosti i bogatog ukusa – idealno kada želite nešto posebno, a nemate puno vremena.
Primjedbe
Objavi komentar