Preskoči na glavni sadržaj

Šarena kombinacija povrća i sočne piletine u woku – zdravo, brzo i preukusno! Idealno za ručak kad nemaš puno vremena

 Ako voliš lagana, ali ukusna jela puna boja i mirisa, wok piletina s povrćem je savršen izbor. Priprema je brza, jednostavna i zdrava, a rezultat je savršeno hrskavo povrće i sočna piletina u bogatom sosu. Zahvaljujući visokoj temperaturi prženja, sastojci zadržavaju svoju svježinu i prirodan okus, dok soja sos i med daju jelu onaj neodoljivi azijski šmek.



Sastojci:

300 g pilećeg filea (isječenog na tanke trakice) 1 crvena paprika 1 žuta paprika 1 srednja tikvica 1 veća mrkva 2–3 kašike ulja (suncokretovo ili susamovo) 2–3 kašike soja sosa 1 kašika meda ili šećera (po želji, za blagu slatkoću) 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan) Komadić svježeg đumbira (nariban, opciono) So i biber po ukusu Susam za posipanje (opciono) Kuhana riža ili rezanci kao prilog

Priprema:

Povrće operite i isijecite na tanke trakice: mrkvu na štapiće, paprike na trake, a tikvicu na tanke ploške. Piletinu narežite na tanke komade i začinite solju i biberom. Zagrijte wok na visokoj temperaturi, dodajte ulje i ubacite piletinu. Pržite 3–4 minute uz stalno miješanje dok ne porumeni i ne bude gotovo pečena. Izvadite je i ostavite sa strane. U istom woku dodajte bijeli luk i, po želji, naribani đumbir. Kratko propržite da puste aromu, zatim ubacite mrkvu, pa nakon par minuta paprike i tikvicu. Povrće pržite na jakoj vatri, neprestano miješajući, da ostane hrskavo i svježe. Vratite piletinu u wok, prelijte soja sosom i dodajte kašiku meda ili šećera. Dobro izmiješajte i pržite još minut-dva dok se sos ne zgusne i sve lijepo poveže. Na kraju, po želji pospite susamom. Poslužite toplo uz kuhanu rižu ili rižine rezance. Ovo jelo je pravi spoj brzine, jednostavnosti i bogatog ukusa – idealno kada želite nešto posebno, a nemate puno vremena.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...