Preskoči na glavni sadržaj

Rolat koji nestaje sa stola – savršeno predjelo za goste

Slani rolat je savršeno predjelo koje osvaja svojim bogatim ukusom i praktičnošću. Mekana i sočna kora od jaja i pavlake čvrsto drži fil od sudžuka, krem sira i sitno sjeckanih krastavčića. Ovaj rolat se lako priprema, a fini ukus čini ga idealnim za porodične obroke, druženja ili praznične trpeze. Kora je mekana, ali dovoljno čvrsta da se fil lijepo drži, a hladjenje u frižideru daje rolatima savršenu teksturu. Mali trikovi poput uvrtnog pečenja kore i dodavanja krem sira filu čine razliku – rolat ostaje sočan, a fil kremast i aromatičan.


Sastojci za koru:

  • 4 jaja

  • 4 kašike brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 200 g kisele pavlake

  • 100 g rendanog sira (kačkavalj, trapist ili po želji)

  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 150 g sudžuka (isječenog na tanke kolutove ili sitne kockice)

  • 3–4 kisela krastavčića (sitno isjeckana)

  • 200 g kisele pavlake

  • 100 g krem sira (opciono, za puniji ukus)

  • Malo bibera

Priprema:

  1. Priprema kore: Umutite jaja sa soli dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte pavlaku i kratko izmiješajte da smjesa postane homogena. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte rendani sir. Smjesa treba biti gusta, ali glatka, bez grudvica.

  2. Pečenje: Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte spatulom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta dok kora ne dobije laganu zlatnu boju. Pazite da je ne prepečete kako bi ostala mekana i savitljiva.

  3. Hlađenje kore: Pečenu koru odmah uvijte zajedno sa papirom u rolat i ostavite da se prohladi – ovo sprječava pucanje pri kasnijem filovanju.

  4. Priprema fila: U pavlaku dodajte sitno isjeckane krastavce, sudžuk i krem sir po želji. Začinite biberom i sve dobro sjedinite. Fil treba biti kremast, ali dovoljno čvrst da se ne cijedi prilikom razvijanja kore.

  5. Punjenje i oblikovanje: Ohlađenu koru pažljivo odmotajte i premažite filom ravnomjerno. Zatim opet uvijte u čvrst rolat. Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider bar 1 sat da se stegne i razvije pun ukus.

  6. Serviranje: Rolat režite na tanke kriške i poslužite kao hladno predjelo ili laganu večeru. Za još atraktivniji izgled, možete ga posuti svježim peršunom ili dodatkom rendanog sira.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...