Sastojci za koru:
-
4 jaja
-
4 kašike brašna
-
1 prašak za pecivo
-
200 g kisele pavlake
-
100 g rendanog sira (kačkavalj, trapist ili po želji)
-
1 kašičica soli
Fil:
-
150 g sudžuka (isječenog na tanke kolutove ili sitne kockice)
-
3–4 kisela krastavčića (sitno isjeckana)
-
200 g kisele pavlake
-
100 g krem sira (opciono, za puniji ukus)
-
Malo bibera
Priprema:
-
Priprema kore: Umutite jaja sa soli dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte pavlaku i kratko izmiješajte da smjesa postane homogena. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte rendani sir. Smjesa treba biti gusta, ali glatka, bez grudvica.
-
Pečenje: Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte spatulom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta dok kora ne dobije laganu zlatnu boju. Pazite da je ne prepečete kako bi ostala mekana i savitljiva.
-
Hlađenje kore: Pečenu koru odmah uvijte zajedno sa papirom u rolat i ostavite da se prohladi – ovo sprječava pucanje pri kasnijem filovanju.
-
Priprema fila: U pavlaku dodajte sitno isjeckane krastavce, sudžuk i krem sir po želji. Začinite biberom i sve dobro sjedinite. Fil treba biti kremast, ali dovoljno čvrst da se ne cijedi prilikom razvijanja kore.
-
Punjenje i oblikovanje: Ohlađenu koru pažljivo odmotajte i premažite filom ravnomjerno. Zatim opet uvijte u čvrst rolat. Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider bar 1 sat da se stegne i razvije pun ukus.
-
Serviranje: Rolat režite na tanke kriške i poslužite kao hladno predjelo ili laganu večeru. Za još atraktivniji izgled, možete ga posuti svježim peršunom ili dodatkom rendanog sira.
Primjedbe
Objavi komentar