Preskoči na glavni sadržaj

Recept koji nikad ne razočara – punjene paprike s mesom

Paprike punjene mljevenim mesom i rižom su klasik svake domaće kuhinje. Ovaj recept kombinuje sočnost mesa, blagost riže i aromatičnost začina kako bi nastalo jelo koje svi vole. Paprike se pažljivo pune smjesom od mesa, povrća i riže, a kuhanjem u paradajz sosu dobivaju bogat i pun ukus. Idealne su za ručak ili večeru, a najbolje su kada se malo ohlade i sos se zgusne. Uz dodatak svježeg peršuna i prilog po izboru, poput pire krompira ili domaćeg hljeba, ovo jelo postaje pravi porodični obrok.

Sastojci:

  • 8–10 svježih paprika (žutih ili zelenih)

  • 500 g mljevenog mesa

  • 1 veća glavica luka

  • 100 g riže

  • 2 mrkve

  • 2–3 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza

  • 2 kašike ulja

  • So, biber, malo crvene paprike u prahu

  • 1–2 lista lovora

  • Peršun po želji

Priprema:

  1. Priprema paprika:Paprike operite i pažljivo odstranite sjemenke i peteljke. Pazite da ne probušite dno jer smjesa mora ostati unutar paprike tokom kuhanja.
  2. Priprema fila:Sitno nasjeckajte luk i kratko propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu mrkvu i kratko dinstajte da omekša. Nakon toga dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i dodajte malo crvene paprike u prahu. Mješajte dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

  3. Kada je meso gotovo, dodajte opranu rižu i komadiće paradajza ili pasirani paradajz. Sve dobro promiješajte i ostavite da se sastojci povežu nekoliko minuta.

  4. Punjenje paprika: Napunite paprike smjesom, ali ne do vrha jer će riža nabubriti tokom kuhanja. Posložite paprike u širu šerpu.

  5. Kuhanje: Prelijte paprike pripremljenim paradajz sosom (izmiksan paradajz, voda, malo ulja, so i biber). Dodajte listove lovora i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Povremeno provjerite da se sos ne reducira previše.

  6. Završetak: Paprike su najbolje kada malo odstoje, jer se ukusi povežu, a sos zgusne. Pospite svježim peršunom i poslužite uz pire krompir ili domaći hljeb.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...