Sastojci:
-
500 g brašna (tip 400 ili meko T-550)
-
1 kesica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg
-
1 kašičica šećera
-
1,5 kašičica soli
-
250 ml mlake vode ili mlijeka (može i pola-pola)
-
50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
Postupak:
-
U manjoj zdjelici pomiješaj kvasac, šećer i malo mlake vode ili mlijeka. Ostaviti 5–10 minuta da zapjeni.
-
U veću zdjelu stavi brašno i so. Dodaj pripremljeni kvasac, ostatak tekućine i ulje.
-
Zamijesi mekano i elastično tijesto. Po potrebi dodaj još malo brašna.
-
Pokrij krpom i ostavi na toplom mjestu 45–60 minuta, dok se volumen ne udvostruči.
-
Podijeli tijesto na 4 dijela. Svaki dio podijeli na 3 trakice i ispleti pletenice. Pletenice mogu biti klasične trostruke ili kreativno ispletene sa više trakica.
-
Stavi na pleh obložen papirom i ostavi još 15–20 minuta da odmori.
-
Premaži razmućenim jajetom ili mlijekom za lijep sjaj i zlatnu boju.
-
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 190–200°C 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu, mirisnu koricu.
Savjet: Pletenice se mogu zamrznuti nakon hlađenja. Prije serviranja dovoljno ih je kratko podgrijati u pećnici da opet budu svježe i mekane.
Primjedbe
Objavi komentar