Preskoči na glavni sadržaj

NAJUKUSNIJI RECEPT PILEĆE ŠNICLE -KAD IH JEDNOM PROBATE STALNO ĆETE IH PRAVITI

Ove sočne pileće šnicle s pavlakom i sirom pravo su otkriće za sve ljubitelje brzih, ali ukusnih jela. Priprema je jednostavna, a rezultat su mekane, mirisne šnicle koje se tope u ustima. Kombinacija pavlake i sira daje posebno kremastu teksturu, dok prašak za pecivo čini da meso bude mekano i vazdušasto. Najbolje od svega je što vam ne treba mnogo vremena – smjesa se jednostavno promiješa, malo odmori u frižideru i odmah je spremna za prženje. Šnicle su odlične i tople i hladne, pa ih možete ponijeti i za užinu na poslu ili u školu. Ovaj recept je savršen za dane kada želite pripremiti domaći ručak bez mnogo truda, a ipak uživati u bogatom ukusu. Uz pire krompir, sezonsku salatu ili umak od pavlake i bijelog luka, dobićete kompletan, hranjiv i ukusan obrok koji će svi obožavati.

 

 SASTOJCI:

600–700 g piletine (file ili karabatak bez kosti i kože)

2 jaja

4 kašike brašna

½ praška za pecivo

2 kašike pavlake

100 g narendanog sira (gauda ili sličan)

Svježi peršun (sitno sjeckan)

So, biber i začini po želji (npr. suhi bijeli luk, vegeta, crvena paprika)

Ulje za prženje


PRIPREMA:

1. Piletinu operite i isjeckajte na sitne kockice (što sitnije, to bolje).

2. U većoj posudi umutite jaja, dodajte pavlaku, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte.

3. U smjesu dodajte isjeckanu piletinu, narendani sir, peršun i začine po ukusu.

4. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta kako bi meso upilo arome.

5. Na vrelom ulju kašikom vadite smjesu i oblikujte male šnicle. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne porumene s obje strane i ne dobiju zlatno-smeđu boju.

6. Gotove šnicle izvadite na papirni ubrus da se ocijedi višak ulja.

Poslužite ih uz krompir-pire, rižu, pečeni krompir ili svježu miješanu salatu.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...