Preskoči na glavni sadržaj

ŠARENA KAJGANA- Ne bacajte višak mesa! Napravite ukusnu šarenu kajganu za 10 minuta!

Ako imate višak mesa od prethodnog obroka ili želite brzi, hranjivi doručak, ova šarena kajgana je idealno rješenje. Spoj sočnog faširanog mesa, jaja i povrća čini obrok ukusan, brz i zasitan. Uz nekoliko začina i dodataka, svaki zalogaj je prava poslastica

Sastojci (za 2–3 osobe):


200–250 g faširanog mesa (može i ostalo od ručka)

1 manji luk, sitno sjeckan (po želji)

1 manja paprika ili paradajz, narezani na kockice (po želji)

3–4 jaja

Malo ulja ili maslaca za prženje

So, biber, začinska paprika, suhi peršun ili drugi začini po želji


Priprema:


1. Priprema mesa: 

Ako koristite već pripremljeno ili faširano meso od ranijeg obroka, dovoljno je da ga kratko zagrijete na tavi. Za svježe meso, zagrijte malo ulja ili maslaca u tavi i propržite sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Dodajte faširano meso i začine po ukusu – so, biber i začinsku papriku. Dinstajte dok meso ne porumeni i potpuno se ne skuha. Po želji, dodajte papriku ili paradajz kako bi jelo dobilo sočnost i živopisnu boju.


2. Dodavanje jaja: 

U posebnoj posudi umutite jaja ili ih direktno razbijte u tavu preko mesa. Lagano promiješajte da se meso i jaja sjedine. Pržite na srednjoj vatri dok jaja ne očvrsnu, ali pazeći da ostanu sočna i mekana. Kajgana treba biti kremasta, a ne presuha.


3. Serviranje: 

Posipajte suhim peršunom ili omiljenim začinom za dodatni miris i dekoraciju. Poslužite uz krišku svježeg hljeba, paradajz ili jogurt za potpuni obrok.


Ova kajgana je brza, praktična i izuzetno ukusna. Idealna je za doručak, brzi ručak ili večeru, a višak mesa nikada neće propasti. Svaka porcija je hranjiva i bogata proteinima, a dodatak povrća daje joj boju i svježinu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...