Preskoči na glavni sadržaj

Najmekša štrudla iz kućne radinosti – bez kvasca i čekanja!

Ako tražiš recept za štrudlu koja se brzo priprema, a koja u ustima doslovno topi, ovo je pravi izbor. Ova štrudla je savršena za sve koji žele uživati u domaćem slatkom, a nemaju vremena za dugotrajno dizanje tijesta. Njeno tijesto je mekano, glatko i mirisno, priprema se bez kvasca, a proces izrade traje svega nekoliko minuta. Punjenje može biti raznovrsno – od klasičnih oraha, maka ili džema, do čokoladnog eurokrema, čineći svaku štrudlu posebnim doživljajem. Svaki zalogaj podsjeća na mirisnu domaću kuhinju naših baka i idealan je uz šalicu kave ili čaja.


Sastojci za tijesto:

  • 2 jaja

  • 1 šolja ulja

  • 1 šolja šećera

  • 1 šolja mlijeka

  • 2 praška za pecivo

  • 600 g brašna (možda malo više ili manje, zavisi od tipa brašna)

Sastojci za fil po izboru:

  • Džem od šljiva,

  • mljeveni orasi s malo mlijeka i šećera,

  • mljeveni mak,

  • eurokrem ili čokolada.

Priprema:

  1. Priprema tijesta:

    U većoj zdjeli umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro izmiješati. U posebnoj posudi pomiješati brašno s praškom za pecivo. Postepeno dodavati suhe sastojke u smjesu te rukama ili kašikom mijesiti dok ne dobijete mekano, glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.

  2. Podjela i razvaljivanje:

    Tijesto podijeliti na 2–3 jufkice, ovisno o željenoj veličini štrudli. Svaku jufkicu razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravokutnik ili ovalnu ploču debljine oko pola centimetra.

  3. Punjenje:

    Na razvaljano tijesto namazati fil po izboru. Ako koristite orahe ili mak, možete ih prethodno pomiješati s malo mlijeka i šećera kako bi fil bio sočniji. Džem od šljiva ili eurokrem ravnomjerno rasporediti po cijeloj površini. Zatim tijesto pažljivo urolati u štrudlu.

  4. Pečenje:

    Štrudle složiti u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Odozgo premazati razmućenim jajetom ili mlijekom kako bi dobile lijepu zlatno-smeđu koricu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–40 minuta, dok štrudle ne porumene i postanu mirisne.

  5. Hlađenje i posluživanje:

    Nakon pečenja, štrudle ostaviti da se lagano ohlade, potom posuti šećerom u prahu i narezati na kriške. Poslužiti tople ili mlake, uz omiljeni napitak. Ova brza štrudla savršena je za svaku priliku – bilo da želite brz desert za goste ili jednostavno mali užitak za sebe.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...