Ako tražiš recept za štrudlu koja se brzo priprema, a koja u ustima doslovno topi, ovo je pravi izbor. Ova štrudla je savršena za sve koji žele uživati u domaćem slatkom, a nemaju vremena za dugotrajno dizanje tijesta. Njeno tijesto je mekano, glatko i mirisno, priprema se bez kvasca, a proces izrade traje svega nekoliko minuta. Punjenje može biti raznovrsno – od klasičnih oraha, maka ili džema, do čokoladnog eurokrema, čineći svaku štrudlu posebnim doživljajem. Svaki zalogaj podsjeća na mirisnu domaću kuhinju naših baka i idealan je uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci za tijesto:
-
2 jaja
-
1 šolja ulja
-
1 šolja šećera
-
1 šolja mlijeka
-
2 praška za pecivo
-
600 g brašna (možda malo više ili manje, zavisi od tipa brašna)
Sastojci za fil po izboru:
-
Džem od šljiva,
-
mljeveni orasi s malo mlijeka i šećera,
-
mljeveni mak,
-
eurokrem ili čokolada.
Priprema:
-
Priprema tijesta:
U većoj zdjeli umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro izmiješati. U posebnoj posudi pomiješati brašno s praškom za pecivo. Postepeno dodavati suhe sastojke u smjesu te rukama ili kašikom mijesiti dok ne dobijete mekano, glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna. -
Podjela i razvaljivanje:
Tijesto podijeliti na 2–3 jufkice, ovisno o željenoj veličini štrudli. Svaku jufkicu razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravokutnik ili ovalnu ploču debljine oko pola centimetra. -
Punjenje:
Na razvaljano tijesto namazati fil po izboru. Ako koristite orahe ili mak, možete ih prethodno pomiješati s malo mlijeka i šećera kako bi fil bio sočniji. Džem od šljiva ili eurokrem ravnomjerno rasporediti po cijeloj površini. Zatim tijesto pažljivo urolati u štrudlu. -
Pečenje:
Štrudle složiti u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Odozgo premazati razmućenim jajetom ili mlijekom kako bi dobile lijepu zlatno-smeđu koricu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–40 minuta, dok štrudle ne porumene i postanu mirisne. -
Hlađenje i posluživanje:
Nakon pečenja, štrudle ostaviti da se lagano ohlade, potom posuti šećerom u prahu i narezati na kriške. Poslužiti tople ili mlake, uz omiljeni napitak. Ova brza štrudla savršena je za svaku priliku – bilo da želite brz desert za goste ili jednostavno mali užitak za sebe.

Primjedbe
Objavi komentar