Preskoči na glavni sadržaj

MEKANI MAFINI SA SIROM- RECEPT KOJEM ĆETE SE VRAĆATI

 




Ovi sočni kukuruzni mafini sa sirom idealni su za doručak, užinu ili brzu užinu uz čaj ili mlijeko. Kombinacija običnog i kukuruznog brašna daje mafini mekanu unutrašnjost i blago hrskavu koricu, dok griz čini teksturu lagano prozračnom. Sir u smjesi daje finu slanu notu koja savršeno balansira sa blagom slatkoćom kukuruza.

Sastojci:


6 kašika običnog brašna

10 kašika kukuruznog brašna

2 kašike griza

2 jaja

200 ml jogurta

100 ml ulja

Sir po želji (feta, gauda, trapist ili drugi mekani sir)

1 prašak za pecivo

1 kašikica soli


Priprema:


1. Priprema smjese:

U dubokoj zdjeli umutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte jogurt i ulje, pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu. Ovaj korak je ključan za sočnost mafina.


2. Dodavanje suhih sastojaka:

U smjesu polako dodajte brašno, kukuruzno brašno, griz i prašak za pecivo. Miješajte dok se svi sastojci ravnomjerno ne povežu. Smjesa treba biti gustine koja se lako raspoređuje u kalupe za mafine.


3. Dodavanje sira i soli:

Na kraju dodajte naribani ili izmrvljeni sir i kašikicu soli. Lagano promiješajte kako bi se sir ravnomjerno rasporedio. Po želji možete dodati i sitno sjeckani peršun ili origano za dodatni aromatični šmek.


4. Pečenje:

Smjesu rasporedite u papirne kalupe za mafine ili lagano podmazane silikonske kalupe. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25–30 minuta, dok mafini ne dobiju zlatno-smeđu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


5. Posluživanje i čuvanje:

Mafini su najbolji topli, ali mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana. Savršeni su kao samostalna užina ili uz dodatak svježeg povrća, jogurta ili umaka.



Ovi mafini su jednostavni za pripremu, brzi, sočni i mirisni. Idealni su za cijelu porodicu i sigurno će postati omiljeni recept za svaku priliku – doručak, užina ili brza večera.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...