Sastojci:
6 kašika običnog brašna
10 kašika kukuruznog brašna
2 kašike griza
2 jaja
200 ml jogurta
100 ml ulja
Sir po želji (feta, gauda, trapist ili drugi mekani sir)
1 prašak za pecivo
1 kašikica soli
Priprema:
1. Priprema smjese:
U dubokoj zdjeli umutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte jogurt i ulje, pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu. Ovaj korak je ključan za sočnost mafina.
2. Dodavanje suhih sastojaka:
U smjesu polako dodajte brašno, kukuruzno brašno, griz i prašak za pecivo. Miješajte dok se svi sastojci ravnomjerno ne povežu. Smjesa treba biti gustine koja se lako raspoređuje u kalupe za mafine.
3. Dodavanje sira i soli:
Na kraju dodajte naribani ili izmrvljeni sir i kašikicu soli. Lagano promiješajte kako bi se sir ravnomjerno rasporedio. Po želji možete dodati i sitno sjeckani peršun ili origano za dodatni aromatični šmek.
4. Pečenje:
Smjesu rasporedite u papirne kalupe za mafine ili lagano podmazane silikonske kalupe. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25–30 minuta, dok mafini ne dobiju zlatno-smeđu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
5. Posluživanje i čuvanje:
Mafini su najbolji topli, ali mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana. Savršeni su kao samostalna užina ili uz dodatak svježeg povrća, jogurta ili umaka.
Ovi mafini su jednostavni za pripremu, brzi, sočni i mirisni. Idealni su za cijelu porodicu i sigurno će postati omiljeni recept za svaku priliku – doručak, užina ili brza večera.
Primjedbe
Objavi komentar