Preskoči na glavni sadržaj

KROFNE PUNJENE EUROKREMOM

Ove domaće krofne predstavljaju savršenu kombinaciju mekanog, mirisnog tijesta i bogatog čokoladno-lješnikovog punjenja po želji. Bilo da voliš klasičan Eurokrem, Nutelu ili neki drugi krem, ove krofne će zadovoljiti svaku želju za slatkim. Tijesto je mekano, glatko i lagano zahvaljujući kvascu i pravilnom odmaranju, dok prženje do zlatno-smeđe boje stvara hrskavu koricu izvana, a sočan unutrašnji dio. Nakon prženja, krofne se mogu posuti prah šećerom za dodatnu dekoraciju i slatkoću. Savršene su za doručak, užinu ili desert uz kafu, mlijeko ili kakao. Priprema ovih krofni nije komplicirana, a detaljna uputstva vode vas korak po korak – od aktiviranja kvasca, mijesanja i nadošlosti tijesta, preko oblikovanja, prženja, pa do punjenja. Čak i ako nemate puno iskustva s dizanim tijestom, uz ovaj recept ćete dobiti mekane, mirisne i savršeno oblikovane krofne koje će oduševiti sve ukućane i goste. Uz male trikove za prženje i odabir punjenja, možete kreirati krofne po svom ukusu i prilagoditi ih sezoni ili posebnoj prilici.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 400 ili meko brašno)

  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)

  • 250 ml mlakog mlijeka

  • 1 jaje

  • 2 kašike šećera

  • 1 kesica vanilin šećera

  • 1 prstohvat soli

  • 50 g otopljenog maslaca ili 3 kašike ulja

Za punjenje:

  • Eurokrem, Nutela ili drugi čokoladno-lješnikov krem

Za prženje:

  • Ulje (dovoljno da krofne plivaju)

Po želji za posipanje:

  • Prah šećer

Priprema:

  1. Aktiviranje kvasca (ako koristiš svježi): U mlako mlijeko dodajte kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac. Ostavite 10 minuta da nadođe i postane pjenast.

  2. Miješanje tijesta: U većoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac (ako ga koristiš), šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac. Zamijesite mekano, glatko tijesto.

  3. Nadošlost tijesta: Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.

  4. Oblikovanje krofni: Kada tijesto naraste, premjesite ga i razvaljajte na debljinu oko 1–1,5 cm. Čašom ili modlom izrežite krugove, prekrijte krpom i ostavite 15–20 minuta da odmore.

  5. Prženje: Zagrijte ulje u dubljoj šerpi. Pržite krofne sa svake strane 1–2 minuta dok ne porumene. Prilikom stavljanja u ulje, gornja strana krofne treba ići prema dolje kako bi se lijepo oblikovala.

  6. Punjenje: Nakon što se krofne malo ohlade, napunite ih Eurokremom pomoću poslastičarskog šprica ili kesice s nastavkom.

  7. Serviranje: Posipajte prah šećerom i poslužite tople ili hladne. Odlično idu uz kafu, mlijeko ili kakao.

Savjeti i varijacije:

  • Za dodatni okus, u tijesto možete dodati koricu limuna ili naranče.

  • Umjesto prženja, krofne se mogu peći u pećnici na 180°C oko 12–15 minuta, za zdraviju varijantu.

  • Punjenje možete kombinovati s voćem ili kremom od vanilije za raznolikost.

  • Krofne se najbolje jedu iste ili sljedeći dan, kada su i dalje mekane i mirisne.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...