Sastojci:
Za tijesto:
-
500 g brašna (tip 400 ili meko brašno)
-
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
-
250 ml mlakog mlijeka
-
1 jaje
-
2 kašike šećera
-
1 kesica vanilin šećera
-
1 prstohvat soli
-
50 g otopljenog maslaca ili 3 kašike ulja
Za punjenje:
-
Eurokrem, Nutela ili drugi čokoladno-lješnikov krem
Za prženje:
-
Ulje (dovoljno da krofne plivaju)
Po želji za posipanje:
-
Prah šećer
Priprema:
-
Aktiviranje kvasca (ako koristiš svježi): U mlako mlijeko dodajte kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac. Ostavite 10 minuta da nadođe i postane pjenast.
-
Miješanje tijesta: U većoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac (ako ga koristiš), šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac. Zamijesite mekano, glatko tijesto.
-
Nadošlost tijesta: Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 1 sat, dok se volumen ne udvostruči.
-
Oblikovanje krofni: Kada tijesto naraste, premjesite ga i razvaljajte na debljinu oko 1–1,5 cm. Čašom ili modlom izrežite krugove, prekrijte krpom i ostavite 15–20 minuta da odmore.
-
Prženje: Zagrijte ulje u dubljoj šerpi. Pržite krofne sa svake strane 1–2 minuta dok ne porumene. Prilikom stavljanja u ulje, gornja strana krofne treba ići prema dolje kako bi se lijepo oblikovala.
-
Punjenje: Nakon što se krofne malo ohlade, napunite ih Eurokremom pomoću poslastičarskog šprica ili kesice s nastavkom.
-
Serviranje: Posipajte prah šećerom i poslužite tople ili hladne. Odlično idu uz kafu, mlijeko ili kakao.
Savjeti i varijacije:
-
Za dodatni okus, u tijesto možete dodati koricu limuna ili naranče.
-
Umjesto prženja, krofne se mogu peći u pećnici na 180°C oko 12–15 minuta, za zdraviju varijantu.
-
Punjenje možete kombinovati s voćem ili kremom od vanilije za raznolikost.
-
Krofne se najbolje jedu iste ili sljedeći dan, kada su i dalje mekane i mirisne.
Primjedbe
Objavi komentar