Preskoči na glavni sadržaj

KREMASTE ROLNICE OD LISNATOG TIJESTA

Kremaste rolnice su savršen desert za sve ljubitelje lisnatog tijesta i bogatih, glatkih krema. Hrskave i zlatne izvana, a kremaste i sočne iznutra, ove rolnice pružaju savršenu kombinaciju tekstura i okusa. Idealne su za nedjeljna druženja, praznične stolove ili jednostavno kad želite zasladiti dan. Napravljene od lisnatog tijesta i domaće vanilije kreme, ove rolnice su jednostavne, a istovremeno impresivne, te se lako mogu pripremiti i unaprijed, što ih čini praktičnim desertom za svaku priliku.



Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g lisnatog tijesta (kupovno ili domaće)

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka

  • 120 g šećera

  • 3 žumanjka

  • 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • 50 g gustina (ili brašna)

  • 50 g putera

Priprema:

  1. Priprema lisnatog tijesta: Lisnato tijesto razvucite na blago pobrašnjenoj površini i isjecite ga na trake širine 2–3 cm. Svaku traku omotajte oko metalnih kalupa za rolnice ili improvizujte s valjčićima od aluminijske folije. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu strukturu. Nakon pečenja, ostavite rolnice da se potpuno ohlade prije nego što ih skinete s kalupa.

  2. Priprema kreme: U manjoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom, dodajući malo hladnog mlijeka kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, zatim polako ulijte smjesu sa žumanjcima, stalno miješajući kako se jaja ne bi zgrušala. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne i postane glatka. Na kraju dodajte puter i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.

  3. Punjenje rolnica: Hladne rolnice napunite pripremljenom kremom koristeći špricu za kolače ili vrećicu za dekoraciju. Pazite da kremu ravnomjerno rasporedite u svaku rolnicu kako bi svaka bila savršeno kremasta iznutra. Po želji, rolnice možete posuti šećerom u prahu ili ukrasiti čokoladnim preljevom za dodatnu eleganciju.

Kremaste rolnice su kombinacija hrskave vanjske kore i bogate, glatke kreme koja se topi u ustima. Idealne su kao desert uz kafu ili čaj, te se mogu pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru do posluživanja. Njihova jednostavnost u pripremi, a impresivan rezultat, čini ih favoritom za svaku priliku.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...