Preskoči na glavni sadržaj

KOLAČ SA MALINAMA I VANILIJA PRELIVOM

Ako voliš kolače koji su jednostavni za pripremu, a raskošnog okusa, ovaj kolač s malinama je pravi izbor. Mekan, lagano vlažan i aromatičan, savršeno se topi u ustima i osvaja svojom kombinacijom blago slatkog biskvita i kiselkastih malina. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ono što ovaj kolač čini posebnim jeste što se pravi od sastojaka koje većina ima kod kuće, a rezultat je kremasta, sočna i primamljiva slastica za svaku priliku.

Sastojci (za kalup 20x30 cm ili sličan):

Biskvit:

  • 3 jaja

  • 150 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 100 ml ulja

  • 150 ml jogurta ili kiselog vrhnja

  • 200 g glatkog brašna

  • 1 prašak za pecivo (10 g)

  • 150–200 g svježih ili smrznutih malina (možete koristiti i drugo voće, npr. kupine, šumsko voće, jagode)

  • šećer u prahu za posip

Preljev:

  • 500 ml mlijeka

  • 1 puding od vanilije u prahu (40 g)

  • 3 žlice šećera

  • 1 žumanjak (za bogatiji okus)

Priprema:

  1. Priprema biskvita: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodati ulje i jogurt, pa kratko izmiješati. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano umiješati dok ne dobijete glatku smjesu. Izliti u namašćen i pobrašnjen kalup te ravnomjerno rasporediti maline po vrhu. Ako koristite smrznuto voće, nije potrebno odmrzavanje.

  2. Pečenje: Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok biskvit ne porumeni i čačkalica izađe čista. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

  3. Vanilija preljev: U malo hladnog mlijeka razmutiti prašak za puding, šećer i žumanjak. Ostatak mlijeka zakuhati, zatim umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne. Preliti preko ohlađenog kolača i poslužiti topao ili hladan.

Savjeti i varijacije:

  • Umjesto malina možete koristiti kupine, jagode ili drugo sezonsko voće.

  • Površinu kolača možete dodatno ukrasiti listićima mente ili naribanom čokoladom.

  • Za intenzivniju aromu dodajte naribanu koricu limuna u biskvit.

Ovaj kolač s malinama savršen je spoj jednostavnosti i raskošnog okusa, mekan, sočan i kremast, idealan za sve prilike – od običnog popodnevnog uživanja do svečanih trenutaka s porodicom i prijateljima.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...