Sastojci (za kalup 20x30 cm ili sličan):
Biskvit:
-
3 jaja
-
150 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
100 ml ulja
-
150 ml jogurta ili kiselog vrhnja
-
200 g glatkog brašna
-
1 prašak za pecivo (10 g)
-
150–200 g svježih ili smrznutih malina (možete koristiti i drugo voće, npr. kupine, šumsko voće, jagode)
-
šećer u prahu za posip
Preljev:
-
500 ml mlijeka
-
1 puding od vanilije u prahu (40 g)
-
3 žlice šećera
-
1 žumanjak (za bogatiji okus)
Priprema:
-
Priprema biskvita: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodati ulje i jogurt, pa kratko izmiješati. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano umiješati dok ne dobijete glatku smjesu. Izliti u namašćen i pobrašnjen kalup te ravnomjerno rasporediti maline po vrhu. Ako koristite smrznuto voće, nije potrebno odmrzavanje.
-
Pečenje: Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta, dok biskvit ne porumeni i čačkalica izađe čista. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
-
Vanilija preljev: U malo hladnog mlijeka razmutiti prašak za puding, šećer i žumanjak. Ostatak mlijeka zakuhati, zatim umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne. Preliti preko ohlađenog kolača i poslužiti topao ili hladan.
Savjeti i varijacije:
-
Umjesto malina možete koristiti kupine, jagode ili drugo sezonsko voće.
-
Površinu kolača možete dodatno ukrasiti listićima mente ili naribanom čokoladom.
-
Za intenzivniju aromu dodajte naribanu koricu limuna u biskvit.
Ovaj kolač s malinama savršen je spoj jednostavnosti i raskošnog okusa, mekan, sočan i kremast, idealan za sve prilike – od običnog popodnevnog uživanja do svečanih trenutaka s porodicom i prijateljima.
Primjedbe
Objavi komentar