Preskoči na glavni sadržaj

KASANDRA TORTA – kraljica među tortama s tri biskvita i bogatom kremom

Kasandra torta je prava poslastica za ljubitelje čokolade, kokosa i lješnjaka. Tri različita biskvita i bogata, kremasta fil kreacija čine ovu tortu savršenim izborom za sve posebne prilike – rođendane, praznike ili jednostavno za uživanje uz kafu. Svaki sloj torte ima svoj jedinstveni okus, a dekadentna krema s čokoladnim bananicama i lješnjacima čini je neodoljivom.


Sastojci:

Biskvit s kokosom:

  • 4 bjelanjka

  • 70 g šećera

  • 70 g kokosa

  • 2 kašike brašna

Biskvit s čokoladom:

  • 4 bjelanjka

  • 70 g šećera

  • 70 g naribane čokolade

  • 2 kašike brašna

Biskvit s lješnjacima:

  • 4 bjelanjka

  • 70 g šećera

  • 70 g mljevenih prženih lješnjaka ili oraha

  • 2 kašike brašna

Krema:

  • 12 žumanjaka

  • 200 g šećera

  • 3 pudinga od vanilije

  • 1 l mlijeka

  • 250 g margarina ili maslaca

  • 5 nasjeckanih čokoladnih bananica

  • 100 g istopljene čokolade

  • 100 g mljevenih prženih lješnjaka ili oraha

Dekoracija:

  • 500 ml vrhnja za šlag

  • Dodatna dekoracija po želji (čokoladne mrvice, ribana čokolada, lješnjaci, kokos)

Priprema:

  1. Biskvit s kokosom: Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodavati šećer postepeno. Lagano umiješati kokos i brašno. Istresti u kalup obložen papirom za pečenje i peći 15 minuta na 180°C.

  2. Biskvit s čokoladom: Postupak isti, samo dodati naribanu čokoladu umjesto kokosa. Peći 15 minuta na 180°C.

  3. Biskvit s lješnjacima: Umutiti bjelanjke i šećer, dodati mljevene lješnjake i brašno. Peći 15 minuta na 180°C. Dobijete tri različite kore.

  4. Krema: Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i malo mlijeka, dobro razmutiti. Ostatak mlijeka zakuhati, pa ukuhati smjesu žumanjaka s pudingom i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti uz povremeno miješanje. Umutiti margarin i sjediniti s ohlađenom kremom. Dodati nasjeckane čokoladne bananice, istopljenu čokoladu i mljevene lješnjake, dobro promiješati.

  5. Slaganje torte: Prva kora – kokos, premazati kremom; druga kora – čokolada, premazati kremom; treća kora – lješnjaci, ostatak kreme preko cijele torte.

  6. Dekoracija: Umutiti vrhnje za šlag i premazati tortu. Ukrasiti po želji – čokoladne mrvice, ribana čokolada, lješnjaci ili kokos.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...