Preskoči na glavni sadržaj

HURMAŠICE S KOKOSOM

Hurmašice s kokosom su tradicionalni desert, poznat po svojoj sočnosti i bogatom okusu. Mekano tijesto upija slatki sirup (agdu), dok kokos daje prepoznatljivu aromu i blagu egzotičnu notu. Savršene su za praznike, porodična druženja ili kad želite zasladiti dan jednostavnim, a raskošnim kolačem. Svaka hurmašica je sočna iznutra, s lagano hrskavom koricom izvana, a aromatična agda daje joj poseban šarm.

Sastojci:

Tijesto:

  • 2 jaja

  • 150 ml ulja

  • 150 ml jogurta

  • 100 g kokosa (sitni, fini)

  • 100 g šećera

  • 1 prašak za pecivo

  • oko 500 g brašna (dodavati postepeno, dok tijesto ne bude mekano, ali se ne lijepi za ruke)

Agda (sirup):

  • 800 g šećera

  • 800 ml vode

  • 1 vanilin šećer

  • kriška limuna

Priprema:

  1. Priprema agde: U loncu pomiješajte vodu i šećer te stavite na srednje jaku vatru da provri. Kuhajte 10–15 minuta dok sirup ne postane blago gust. Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i krišku limuna, koja će spriječiti kristalizaciju šećera i dati laganu aromu. Ostavite agdu da se potpuno ohladi prije prelijevanja hurmašica.

  2. Priprema tijesta: U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i glatka. Dodajte ulje, jogurt i kokos, pa sve dobro promiješajte. Umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete mekano, ne previše ljepljivo tijesto. Tijesto bi trebalo biti dovoljno elastično da se lako oblikuje.

  3. Oblikovanje hurmašica: Odvojite male komade tijesta i oblikujte ih u ovalne hurmašice. Po želji ih lagano pritisnite na rende, modlu ili vilicu kako bi dobile dekorativni uzorak. Rasporedite ih u pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da ostavite mali razmak između svake hurmašice.

  4. Pečenje: Pecite hurmašice u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane iznutra.

  5. Prelijevanje agdom: Vruće hurmašice odmah zalijte hladnim sirupom (agdom). Ostavite ih da upiju sirup i potpuno se ohlade. Hurmašice će nakon hlađenja biti sočne, a kokos u tijestu dodatno naglašava aromu i teksturu.

Hurmašice s kokosom kombiniraju sočnost, bogatstvo sirupa i laganu hrskavost površine. Idealne su kao desert uz kafu, čaj ili mlijeko, a njihova jednostavnost i ukus čine ih omiljenim kolačem u mnogim domaćinstvima.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...