Ako tražiš jednostavno, a zasitno domaće jelo koje uvek vraća osećaj topline i porodičnog ručka – ovo je pravi recept. Sočne ćufte u bogatom paradajz sosu, poslužene uz kuvani pirinač, stvaraju savršen balans ukusa. Idealno je za ručak tokom radne nedelje, ali i kada želiš da impresioniraš goste klasičnim domaćim specijalitetom. Priprema je jednostavna, a rezultat garantuje miris i ukus domaće kuhinje. Ove ćufte su mekane iznutra, a spolja imaju blago hrskavu koricu, dok sos pruža bogat i aromatičan okus. Možeš ih služiti i uz krompir pire ili svežu salatu, ali kombinacija sa pirinčem je klasik koji nikada ne razočara.
Sastojci:
Za ćufte:
-
500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
-
1 glavica crnog luka (sitno iseckana ili izrendana)
-
1 jaje
-
3 kašike prezli
-
So i biber po ukusu
-
1 kašičica suvog biljnog začina (po želji)
Za sos:
-
2 kašike ulja
-
1 kašika brašna
-
2 čena belog luka (sitno seckana)
-
500 ml paradajz soka ili pasiranog paradajza
-
1 kašičica šećera
-
So i biber po ukusu
-
Suvi začin ili origano/bosiljak po želji
Za prilog:
-
200 g pirinča
-
1 kašika ulja
-
So
Priprema:
Ćufte:
-
U posudi pomešati mleveno meso, sitno seckani luk, jaje, prezle, so, biber i začine.
-
Oblikovati kuglice srednje veličine i blago ih propržiti na ulju da uhvate zlatnu koricu. Ovo je opcionalno, ali doprinosi bogatijem ukusu.
Sos:
-
U šerpi zagrejati ulje, dodati brašno i kratko propržiti dok ne porumeni.
-
Dodati sitno seckani beli luk i kratko propržiti.
-
Naliti paradajz sok ili pasirani paradajz, dodati šećer, so, biber i suvi začin. Kuvati 10 minuta dok se sos blago ne zgusne.
-
Ubaciti ćufte u sos i kuvati još 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući da se ukusi prožmu.
Prilog:
-
Pirinač skuvati u posoljenoj vodi sa malo ulja dok ne postane mekan.
Primjedbe
Objavi komentar