Preskoči na glavni sadržaj

ČOKO-BANANA BROWNIE

Ako tražiš desert koji je bogat čokoladom, sočan i mekan, a istovremeno brz i jednostavan za pripremu, ovaj brownie s bananama je savršen izbor. Kombinacija zrelih banana i tamne čokolade daje poseban, prirodni slatki okus, dok maslac ili kokosovo ulje osigurava raskošnu teksturu. Ovaj recept ne zahtijeva puno vremena, a rezultat je savršen brownie koji se topi u ustima. Dodatak kakaa i vanile pojačava aromu, dok mala količina praška za pecivo i soli čini da svaki zalogaj bude idealno sočan, ali dovoljno čvrst da se lako reže. Ovaj brownie je odličan kao desert nakon ručka, uz kavu ili čaj, a može biti i brzi međuobrok koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim. Za dodatnu raskoš možete u smjesu ubaciti komadiće čokolade ili sitno sjeckane orahe, koji će unijeti dodatni sloj okusa i hrskavosti.

Sastojci:

  • 2 zrele banane (oko 200 g)

  • 100 g tamne čokolade

  • 100 g putera ili kokosovog ulja

  • 120 g šećera (može i smeđi)

  • 2 jaja

  • 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile

  • 70 g brašna

  • 30 g kakaa u prahu (neslatkog)

  • 1 prstohvat soli

  • ½ kašičice praška za pecivo

Priprema:

  1. Rastopiti čokoladu i puter:

    Na pari ili u mikrotalasnoj kratko rastopiti čokoladu s puterom ili kokosovim uljem, miješajući da se dobije glatka smjesa. Ostaviti da se malo prohladi prije dodavanja u tijesto.

  2. Priprema banana:

    U posebnoj zdjeli izgnječiti zrele banane viljuškom dok ne dobijete glatku kašu.

  3. Dodavanje šećera, vanile i jaja:

    Banane izmiješati sa šećerom, vanilom i jajima. Umutiti pjenjačom ili mikserom dok smjesa ne postane homogena i pjenasta.

  4. Umiješati čokoladu i maslac:

    U smjesu dodati rastopljenu čokoladu s puterom i lagano promiješati dok se sve sjedini.

  5. Dodavanje suhih sastojaka:

    Prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve lagano umiješati u smjesu. Važno je ne previše miješati kako brownie ostane sočan.

  6. Pečenje:

    Smjesu izliti u pleh veličine 20×20 cm obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta. Čačkalica iz sredine treba izaći s malo vlažnih mrvica, ne potpuno suha.

  7. Hlađenje i posluživanje:

    Ohladiti brownie prije rezanja na kocke. Poslužiti same ili uz kuglu sladoleda, šlag ili dodatne komadiće čokolade i orahe po želji.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...