Ako tražiš desert koji je bogat čokoladom, sočan i mekan, a istovremeno brz i jednostavan za pripremu, ovaj brownie s bananama je savršen izbor. Kombinacija zrelih banana i tamne čokolade daje poseban, prirodni slatki okus, dok maslac ili kokosovo ulje osigurava raskošnu teksturu. Ovaj recept ne zahtijeva puno vremena, a rezultat je savršen brownie koji se topi u ustima. Dodatak kakaa i vanile pojačava aromu, dok mala količina praška za pecivo i soli čini da svaki zalogaj bude idealno sočan, ali dovoljno čvrst da se lako reže.
Ovaj brownie je odličan kao desert nakon ručka, uz kavu ili čaj, a može biti i brzi međuobrok koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim. Za dodatnu raskoš možete u smjesu ubaciti komadiće čokolade ili sitno sjeckane orahe, koji će unijeti dodatni sloj okusa i hrskavosti.
Sastojci:
-
2 zrele banane (oko 200 g)
-
100 g tamne čokolade
-
100 g putera ili kokosovog ulja
-
120 g šećera (može i smeđi)
-
2 jaja
-
1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
-
70 g brašna
-
30 g kakaa u prahu (neslatkog)
-
1 prstohvat soli
-
½ kašičice praška za pecivo
Priprema:
-
Rastopiti čokoladu i puter:
Na pari ili u mikrotalasnoj kratko rastopiti čokoladu s puterom ili kokosovim uljem, miješajući da se dobije glatka smjesa. Ostaviti da se malo prohladi prije dodavanja u tijesto. -
Priprema banana:
U posebnoj zdjeli izgnječiti zrele banane viljuškom dok ne dobijete glatku kašu. -
Dodavanje šećera, vanile i jaja:
Banane izmiješati sa šećerom, vanilom i jajima. Umutiti pjenjačom ili mikserom dok smjesa ne postane homogena i pjenasta. -
Umiješati čokoladu i maslac:
U smjesu dodati rastopljenu čokoladu s puterom i lagano promiješati dok se sve sjedini. -
Dodavanje suhih sastojaka:
Prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve lagano umiješati u smjesu. Važno je ne previše miješati kako brownie ostane sočan. -
Pečenje:
Smjesu izliti u pleh veličine 20×20 cm obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta. Čačkalica iz sredine treba izaći s malo vlažnih mrvica, ne potpuno suha. -
Hlađenje i posluživanje:
Ohladiti brownie prije rezanja na kocke. Poslužiti same ili uz kuglu sladoleda, šlag ili dodatne komadiće čokolade i orahe po želji.
Primjedbe
Objavi komentar