Preskoči na glavni sadržaj

Brzi kakao kolač s preljevom (bez puno sastojaka)

Ako ti se jede nešto slatko, čokoladno i brzo, a ne želiš provesti sate u kuhinji, ovaj kolač je idealan izbor. Sa samo nekoliko osnovnih sastojaka koje već imaš kod kuće, možeš napraviti mekan i sočan čokoladni kolač koji se topi u ustima. Ovaj recept je savršen za iznenadne goste, popodnevnu užinu uz kafu ili kada jednostavno želiš uživati u čokoladnoj poslastici bez puno prljavih posuda i komplikacija. Uz preljev koji se lako priprema, kolač postaje još bogatiji i sočniji, a možeš ga dodatno ukrasiti kokosom, orasima ili šlagom.

Sastojci:

  • 2 jaja

  • 1 čaša jogurta (180 ml)

  • 1 čaša šećera

  • 1/2 čaše ulja

  • 2 kašike kakaa

  • 1 i po čaša brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 1 vanilin šećer (opcionalno)

Za preljev:

  • Oko 1/2 čaše mlijeka

  • 2 kašike šećera

  • 1 kašika kakaa

  • 50 g čokolade (opcionalno)

  • Malo putera (za sjaj)

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla.

  2. Dodajte jogurt i ulje, pa kratko izmiksajte da se sve sjedini.

  3. Umiješajte kakao, brašno i prašak za pecivo, pazeći da ne ostanu grudvice.

  4. Odvojite oko 1/3 smjese za preljev, a preostalu smjesu pažljivo izlijte u podmazan ili papirom obložen kalup.

  5. Pecite koru u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen – čačkalica treba izaći čista ili sa nekoliko mrvljenih komadića.

  6. Dok se kora peče, pripremite preljev: u odvojenu smjesu dodajte mlijeko, šećer i kakao, pa lagano zagrijte na šporetu. Ako želiš bogatiji preljev, dodaj malo čokolade i putera.

  7. Kada je kora gotova, viljuškom izbockajte površinu i prelijte toplim preljevom. Ostavite da se kolač ohladi i upije svu sočnost.

  8. Po želji, prije serviranja pospi kokosom, mljevenim orasima ili dodaj šlag. Kolač je spreman za uživanje!

Ovaj kolač je jednostavan, brz i daje bogat čokoladni okus, idealan za svaki trenutak kada poželiš sladak užitak.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...