Sastojci:
-
2 jaja
-
1 čaša jogurta (180 ml)
-
1 čaša šećera
-
1/2 čaše ulja
-
2 kašike kakaa
-
1 i po čaša brašna
-
1 prašak za pecivo
-
1 vanilin šećer (opcionalno)
Za preljev:
-
Oko 1/2 čaše mlijeka
-
2 kašike šećera
-
1 kašika kakaa
-
50 g čokolade (opcionalno)
-
Malo putera (za sjaj)
Priprema:
-
U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla.
-
Dodajte jogurt i ulje, pa kratko izmiksajte da se sve sjedini.
-
Umiješajte kakao, brašno i prašak za pecivo, pazeći da ne ostanu grudvice.
-
Odvojite oko 1/3 smjese za preljev, a preostalu smjesu pažljivo izlijte u podmazan ili papirom obložen kalup.
-
Pecite koru u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen – čačkalica treba izaći čista ili sa nekoliko mrvljenih komadića.
-
Dok se kora peče, pripremite preljev: u odvojenu smjesu dodajte mlijeko, šećer i kakao, pa lagano zagrijte na šporetu. Ako želiš bogatiji preljev, dodaj malo čokolade i putera.
-
Kada je kora gotova, viljuškom izbockajte površinu i prelijte toplim preljevom. Ostavite da se kolač ohladi i upije svu sočnost.
-
Po želji, prije serviranja pospi kokosom, mljevenim orasima ili dodaj šlag. Kolač je spreman za uživanje!
Ovaj kolač je jednostavan, brz i daje bogat čokoladni okus, idealan za svaki trenutak kada poželiš sladak užitak.
Primjedbe
Objavi komentar