Preskoči na glavni sadržaj

Bounty kocke (kokos kocke s čokoladom)

Bounty kocke su pravi izbor za sve ljubitelje kombinacije kokosa i čokolade. Inspirirane popularnim čokoladicama, ove kocke nude hrskavu podlogu, bogatu kokos kremu i fini sloj čokolade na vrhu. Sočne, kremaste i aromatične, idealne su za rođendane, praznike ili nedjeljna druženja uz kafu. Svaka kocka pruža savršenu harmoniju okusa – kokos daje laganu egzotičnu notu, dok čokolada zaokružuje iskustvo i dodaje bogatstvo. Jednostavne za pripremu, ali dovoljno impresivne da osvoje svakog gosta, Bounty kocke postaju omiljeni desert u svakom domu.


Sastojci:

Podloga:

  • 300 g mljevenog keksa (Petit beurre ili Plazma)

  • 100 g otopljenog maslaca

  • 2 kašike mlijeka

Kokos krema:

  • 500 ml mlijeka

  • 150 g šećera

  • 2 pudinga od vanilije

  • 200 g kokosovog brašna

  • 100 g maslaca

Čokoladni sloj:

  • 200 g čokolade za kuhanje

  • 100 ml vrhnja za šlag ili 50 g maslaca

Priprema:

  1. Podloga: Kekse sameljite ili koristite već mljevene. Pomiješajte ih s otopljenim maslacem i mlijekom dok ne dobijete ujednačenu smjesu koja se može utisnuti. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh i lagano utisnite dno kako bi podloga bila kompaktna. Stavite u frižider 15–20 minuta da se malo stegne prije dodavanja kreme.

  2. Kokos krema: U loncu zakuhajte mlijeko i dodajte puding i šećer prema uputstvu na pakiranju. Miješajte dok se ne zgusne i postane kremasto. Dok je krema još topla, dodajte kokosovo brašno i maslac. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku i jednoličnu smjesu. Kremu pažljivo rasporedite preko ohlađene podloge i poravnajte spatulom.

  3. Čokoladni sloj: Otopite čokoladu zajedno s maslacem ili vrhnjem za šlag na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije i ne zgruda. Ravnomjerno prelijte čokoladu preko ohlađene kokos kreme. Lagano protresite pleh kako bi se čokolada ravnomjerno rasporedila

  4. Hlađenje i serviranje: Bounty kocke stavite u frižider na nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi slojevi dobro stegnuli. Nakon hlađenja, kolač pažljivo narežite na kocke. Po želji možete dodatno ukrasiti s malo kokosovog brašna ili čokoladnih mrvica.

Ove Bounty kocke savršena su kombinacija hrskavog, kremastog i čokoladnog sloja. Svaka kocka pruža intenzivan okus kokosa i bogatstvo čokolade, stvarajući desert koji je i vizualno privlačan i izuzetno ukusan.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...