Preskoči na glavni sadržaj

Biscoff (Lotus) kolač- savršenstvo u svakom zalogaju

Ovaj Lotus kolač pravo je čokoladno-vanilijsko zadovoljstvo za sve ljubitelje kremastih deserta. Sočna podloga od mljevenih Lotus keksa savršeno se spaja s laganom i bogatom kremom od pudinga i mascarpone sira. Sve je prelivano kremastim Lotus namazom i dekorirano keksima, što čini ovaj kolač neodoljivim vizualno i ukusom. Idealno za proslave, nedjeljna druženja ili kad jednostavno želite zasladiti dan.


Sastojci:

Podloga:

  • 250 g Lotus keksa (mljevenog)

  • 100 g otopljenog maslaca

Krema:

  • 500 ml mlijeka

  • 2 pudinga od vanilije

  • 5 kašika šećera

  • 200 g mascarponea ili krem sira

  • 200 ml vrhnja za šlag

Premaz i dekoracija:

  • 200 g Lotus namaza (otopljenog, krem verzija)

  • nekoliko komada Lotus keksa (za ukras)

  • malo drobljenog keksa za posuti

Priprema:

  1. Podloga: Kekse sameljite u fini prah, dodajte otopljeni maslac i dobro sjedinite smjesu. Utisnite smjesu u dno pripremljenog kalupa tako da ravnomjerno prekrije cijelo dno. Stavite u frižider na minimalno 30 minuta da se podloga stisne.

  2. Krema: U manjoj posudi skuhajte puding od vanilije sa šećerom u mlijeku prema uputstvu na pakiranju. Kad se puding počne hladiti, povremeno ga promiješajte kako se ne bi stvorila korica. U drugoj zdjeli umutite mascarpone i vrhnje za šlag u glatku i jednoličnu smjesu. Nakon što se puding ohladi, polako ga umiješajte u mascarpone smjesu dok ne dobijete glatku kremu bez grudica. Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene podloge od keksa.

  3. Premaz i dekoracija: Lotus namaz lagano otopite u mikrovalnoj ili na pari, zatim ga ravnomjerno prelijte preko kreme. Ukrasite cijelim Lotus keksima ili drobljenim keksom, a po želji napravite dekorativne pruge dodatnim namazom. Kolač stavite u frižider na minimalno 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se savršeno stegao i okusi sjedinili.

Ovaj kolač kombinira hrskavu podlogu, glatku kremu i bogat premaz od Lotus namaza, stvarajući desert koji je i vizualno i okusom prava delicija.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...