Sastojci:
Podloga:
-
250 g Lotus keksa (mljevenog)
-
100 g otopljenog maslaca
Krema:
-
500 ml mlijeka
-
2 pudinga od vanilije
-
5 kašika šećera
-
200 g mascarponea ili krem sira
-
200 ml vrhnja za šlag
Premaz i dekoracija:
-
200 g Lotus namaza (otopljenog, krem verzija)
-
nekoliko komada Lotus keksa (za ukras)
-
malo drobljenog keksa za posuti
Priprema:
-
Podloga: Kekse sameljite u fini prah, dodajte otopljeni maslac i dobro sjedinite smjesu. Utisnite smjesu u dno pripremljenog kalupa tako da ravnomjerno prekrije cijelo dno. Stavite u frižider na minimalno 30 minuta da se podloga stisne.
-
Krema: U manjoj posudi skuhajte puding od vanilije sa šećerom u mlijeku prema uputstvu na pakiranju. Kad se puding počne hladiti, povremeno ga promiješajte kako se ne bi stvorila korica. U drugoj zdjeli umutite mascarpone i vrhnje za šlag u glatku i jednoličnu smjesu. Nakon što se puding ohladi, polako ga umiješajte u mascarpone smjesu dok ne dobijete glatku kremu bez grudica. Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene podloge od keksa.
-
Premaz i dekoracija: Lotus namaz lagano otopite u mikrovalnoj ili na pari, zatim ga ravnomjerno prelijte preko kreme. Ukrasite cijelim Lotus keksima ili drobljenim keksom, a po želji napravite dekorativne pruge dodatnim namazom. Kolač stavite u frižider na minimalno 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se savršeno stegao i okusi sjedinili.
Ovaj kolač kombinira hrskavu podlogu, glatku kremu i bogat premaz od Lotus namaza, stvarajući desert koji je i vizualno i okusom prava delicija.

Primjedbe
Objavi komentar