Preskoči na glavni sadržaj

BIJELA ČORBA SA PILETINOM

Ako tražite jednostavan, ali ukusan recept za domaću čorbu koja grije i zasiti, bijela čorba s piletinom je idealan izbor. Ova čorba je kremasta, aromatična i pogodna za cijelu porodicu, a uz nekoliko savjeta priprema je brza i laka.

Sastojci (za 4 osobe):


1 luk

1 mrkva

1 krompir

300 g piletine (file ili karabatak bez kostiju)

2 kašike brašna

1 jaje

2 kašike pavlake

Suhi začin po ukusu

Sol po želji

Pola limuna (po želji, za osvježavajući ukus)


Priprema:


1. Dinstanje povrća

U srednje velikom loncu zagrijte malo ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i mrkvu i dinstajte oko 10 minuta, dok luk ne postane staklast, a mrkva blago omekša. Ovaj korak daje bazu bogatog ukusa čorbi.


2. Dodavanje piletine i brašna

Piletinu isjecite na male kockice i ubacite u lonac. Promiješajte par minuta da se blago zapeče. Zatim dodajte dvije kašike brašna i dobro izmiješajte, što će čorbi dati lijepu, kremastu strukturu.


3. Kuhanje s krompirom

Krompir ogulite i isjecite na kockice, dodajte u lonac i prelijte s 1 litrom vode. Posolite i dodajte suhi začin po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok piletina i krompir ne omekšaju. Povremeno promiješajte da se ništa ne zalijepi.


4. Dodavanje pavlake i jaja

U posebnoj zdjeli umutite jaje s pavlakom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Polako dodajte ovu smjesu u vruću čorbu, neprestano miješajući, da se jaje ne zgruša. Kuhajte još 5 minuta dok se čorba lijepo zgusne i postane kremasta.

5. Završni dodaci

Po želji iscijedite pola limuna u čorbu za blagi osvježavajući okus. Provjerite začine i po potrebi dodajte još soli ili začina.



Savjeti:


Za dodatnu aromu, možete dodati malo svježeg peršuna na kraju kuhanja.

Ako volite gušće čorbe, dodajte još jednu kašiku brašna ili manju količinu kukuruznog brašna.

Poslužite uz domaći hljeb ili prepečene kockice hljeba kao krutone.


Bijela čorba s piletinom je savršen izbor za hladne dane, za ručak ili večeru, a kremasta struktura i lagani okus limuna čine je posebnim užitkom za cijelu porodicu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...