Ništa ne miriše ljepše od svježe pečenog hljeba! Ovi domaći mini hljebići su pravo malo čudo – jednostavni za pripremu, a rezultat je nevjerovatno mekan, mirisan i topao zalogaj koji se topi u ustima. Savršeni su za doručak, ručak ili večeru, uz sir, kajmak, suhomesnato ili toplo varivo
Sastojci:
500 g brašna
2 kašike kvasca
1 kašičica soli
200 ml tople vode
200 ml toplog mlijeka
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 220°C.
2. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i so.
3. Postepeno dodajte toplo mlijeko i vodu, pa zamijesite glatko i elastično tijesto.
4. Po potrebi dodajte malo brašna da se ne lijepi za ruke.
5. Ostavite tijesto 10–15 minuta da kratko odmori i lagano naraste.
6. Podijelite ga na male komade i oblikujte hljebiće željene veličine.
7. Redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i po želji premažite maslacem ili uljem.
8. Pecite 20–30 minuta, dok ne porumene i ne zamirišu cijelom kućom.
✨ Savjet:
Za dodatni šarm, pospite ih susamom, lanenim sjemenkama ili krupnom solju prije pečenja. Ako želite mekšu koricu, odmah po vađenju iz rerne hljebiće lagano pokrijte kuhinjskom krpom.
Ovi mini hljebići su najbolji dok su topli, ali ostaju mekani i sutradan. Savršeni su i za sendviče ili posluženje uz čorbe i variva. Kada jednom probate da ih napravite, sigurno ćete ih peći redovno – jer domaći hljeb uvijek ima poseban ukus i toplinu doma.
Primjedbe
Objavi komentar