Preskoči na glavni sadržaj

MEDENA TORTA MOJE MAME

Ova medena torta savršen je izbor za sve ljubitelje domaćih kolača – sočna, aromatična i bogata kremom od milerama i vanilije. Idealna je za posebne prilike ili jednostavno kada želite uživati u ukusnom desertu s daškom tradicije. Tanko pečene kore i bogati fil čine ovu tortu izuzetno mekanom, dok mrvljene kore za dekoraciju daju prepoznatljivu teksturu i elegantan izgled.

Sastojci:

Za kore:

  • 3 jaja

  • 200 g šećera

  • 3 kašike meda

  • 180 g maslaca

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 700–800 g brašna

Za fil:

  • 1700 g milerama (30% mm)

  • 400 g šećera u prahu

  • 2 kesice vanilijinog šećera

Priprema:

  1. U velikoj posudi, jaja i šećer umutite na pari dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.

  2. Maslac ili puter otopite na laganoj vatri i dodajte med, pa sve sjedinite s umućenim jajima.

  3. Postepeno dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.

  4. Tijesto podijelite na jednake loptice, svaku tanko razvucite na površini posutoj brašnom.

  5. Kore pecite jednu po jednu na papir za pečenje u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C dok ne dobiju zlatnu boju.

  6. Nakon pečenja, dok su još tople, iskružite kore pomoću kalupa promjera 26 cm kako bi sve kore bile jednake veličine. Ostatak kore izmrvite i sačuvajte za dekoraciju.

  7. Za fil, mileram sjedinite sa šećerom u prahu i vanilijinim šećerom dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.

  8. Kad se kore potpuno ohlade, filujte ih ravnomjerno, sloj po sloj, i završite tortu mrvljenim korama za dekoraciju.

  9. Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se ukusi sjedinili.

🎉 Uživajte u bogatom ukusu meda, milerama i vanilije! Savršena je za svaku priliku, a njena aroma i tekstura oduševit će sve ukućane i goste.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...