Sastojci:
Za kore:
-
3 jaja
-
200 g šećera
-
3 kašike meda
-
180 g maslaca
-
1 kašičica sode bikarbone
-
700–800 g brašna
Za fil:
-
1700 g milerama (30% mm)
-
400 g šećera u prahu
-
2 kesice vanilijinog šećera
Priprema:
-
U velikoj posudi, jaja i šećer umutite na pari dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
-
Maslac ili puter otopite na laganoj vatri i dodajte med, pa sve sjedinite s umućenim jajima.
-
Postepeno dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom. Miješajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
-
Tijesto podijelite na jednake loptice, svaku tanko razvucite na površini posutoj brašnom.
-
Kore pecite jednu po jednu na papir za pečenje u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C dok ne dobiju zlatnu boju.
-
Nakon pečenja, dok su još tople, iskružite kore pomoću kalupa promjera 26 cm kako bi sve kore bile jednake veličine. Ostatak kore izmrvite i sačuvajte za dekoraciju.
-
Za fil, mileram sjedinite sa šećerom u prahu i vanilijinim šećerom dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
-
Kad se kore potpuno ohlade, filujte ih ravnomjerno, sloj po sloj, i završite tortu mrvljenim korama za dekoraciju.
-
Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se ukusi sjedinili.
🎉 Uživajte u bogatom ukusu meda, milerama i vanilije! Savršena je za svaku priliku, a njena aroma i tekstura oduševit će sve ukućane i goste.


Primjedbe
Objavi komentar