Preskoči na glavni sadržaj

KVRGUŠA SA PILETINOM

Ovaj recept za kvrgušu s piletinom iz rerne spaja hrskavu i sočnu piletinu s mekanim, bogatim tijestom koje upija sve okuse. Posebnost ovog jela je u kombinaciji jednostavnih sastojaka – brašna, jaja, pavlake, mlijeka i začina – koji zajedno s piletinom stvaraju aromatičnu i izdašnu večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je impresivno jelo koje je idealno za obiteljsku večeru ili nedjeljni ručak. Preljev od mlijeka i pavlake na kraju čini kvrgušu kremastom i mekanom, dok završni sloj otopljenog putera daje dodatnu aromu i sjaj.


Sastojci:

  • 6 komada piletine

  • 350 g brašna

  • 1 jaje

  • 1 kašika pavlake

  • 1 kašika vegete

  • ½ kašike soli

  • 100 ml mlake vode

  • 4–6 kašika otopljenog putera

  • ½ šolje mlijeka

  • 6 kašika pavlake za preljev

  • Ulje za podmazivanje

Priprema:

  1. Priprema rerne i tepsije:

    Uključite rernu na 250 °C. Nauljenu tepsiju stavite u rernu da se ugrije.

  2. Mariniranje piletine:

    Opranu piletinu stavite u veću zdjelu, dodajte vegetu, sol i malo ulja te dobro promiješajte. Ostavite da odstoji dok pripremate tijesto.

  3. Priprema tijesta:

    U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, jaje, pavlaku, sol i mlaku vodu. Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. Po potrebi možete koristiti mikser za bržu pripremu.

  4. Slaganje kvrguše:

    Na prethodno zagrijanu tepsiju izlijte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite. Na vrh tijesta poredajte komade piletine. Preostalim uljem iz zdjele prelijte piletinu kako bi ostala sočna tijekom pečenja-

  5. Pečenje:

    Vratite tepsiju u rernu i pecite 25 minuta. Ako tijesto previše porumeni, pokrijte folijom. Nakon toga snizite temperaturu na 200 °C i pecite još 25 minuta.

  6. Finalni dodaci:

    Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite otopljenim puterom. Vratite u rernu na 5 minuta. Nakon toga izlijte mlijeko po ćoškovima kvrguše i ostavite tepsiju u isključenu rernu još 10 minuta.

  7. Serviranje:

    Po želji prelijte pavlakom prije posluživanja. Poslužite toplo, uz svježu salatu ili prilog po želji. Kvrguša s piletinom je kremasta, sočna i aromatična, idealna za sve prilike kada želite impresivno jelo bez previše komplikacija.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...