Ovaj recept za kvrgušu s piletinom iz rerne spaja hrskavu i sočnu piletinu s mekanim, bogatim tijestom koje upija sve okuse. Posebnost ovog jela je u kombinaciji jednostavnih sastojaka – brašna, jaja, pavlake, mlijeka i začina – koji zajedno s piletinom stvaraju aromatičnu i izdašnu večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je impresivno jelo koje je idealno za obiteljsku večeru ili nedjeljni ručak. Preljev od mlijeka i pavlake na kraju čini kvrgušu kremastom i mekanom, dok završni sloj otopljenog putera daje dodatnu aromu i sjaj.
Sastojci:
6 komada piletine
350 g brašna
1 jaje
1 kašika pavlake
1 kašika vegete
½ kašike soli
100 ml mlake vode
4–6 kašika otopljenog putera
½ šolje mlijeka
6 kašika pavlake za preljev
Ulje za podmazivanje
Priprema:
Priprema rerne i tepsije:
Uključite rernu na 250 °C. Nauljenu tepsiju stavite u rernu da se ugrije.Mariniranje piletine:
Opranu piletinu stavite u veću zdjelu, dodajte vegetu, sol i malo ulja te dobro promiješajte. Ostavite da odstoji dok pripremate tijesto.Priprema tijesta:
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, jaje, pavlaku, sol i mlaku vodu. Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. Po potrebi možete koristiti mikser za bržu pripremu.Slaganje kvrguše:
Na prethodno zagrijanu tepsiju izlijte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite. Na vrh tijesta poredajte komade piletine. Preostalim uljem iz zdjele prelijte piletinu kako bi ostala sočna tijekom pečenja-Pečenje:
Vratite tepsiju u rernu i pecite 25 minuta. Ako tijesto previše porumeni, pokrijte folijom. Nakon toga snizite temperaturu na 200 °C i pecite još 25 minuta.Finalni dodaci:
Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite otopljenim puterom. Vratite u rernu na 5 minuta. Nakon toga izlijte mlijeko po ćoškovima kvrguše i ostavite tepsiju u isključenu rernu još 10 minuta.Serviranje:
Po želji prelijte pavlakom prije posluživanja. Poslužite toplo, uz svježu salatu ili prilog po želji. Kvrguša s piletinom je kremasta, sočna i aromatična, idealna za sve prilike kada želite impresivno jelo bez previše komplikacija.

Primjedbe
Objavi komentar