Ovaj čiz kejk s plazmom i šumskim voćem savršen je spoj kremaste teksture i voćne svježine. Sočna podloga od plazme i maslaca savršeno drži kremu od sira, dok crveni preljev od šumskog voća daje jelo savršen vizualni i okusni pečat. Idealno za sve prilike – rođendane, praznike ili poslastice uz kafu.
Sastojci:
Podloga:
-
300 g mljevene plazme
-
180 g margarina
-
5 kašika mlijeka
Bijeli fil:
-
450 g krem sira
-
1 kesica vanilin šećera
-
50 ml vode
-
10 g želatina
-
500 ml slatke pavlake
-
220 g šećera u prahu
Crveni fil:
-
450 g šumskog voća
-
100 ml vode
-
10 g želatina
-
50 ml vode za želatin
-
4 kašike šećera
Priprema:
-
Priprema podloge:
Otopite margarin i pomiješajte ga s mljevenom plazmom i mlijekom. Smjesu utisnite u dno kalupa promjera oko 24 cm i poravnajte, kako bi formirali ravnu podlogu. Ostavite sa strane dok pripremate kremu. -
Priprema bijelog fila:
U većoj posudi krem sir dobro izradite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku i otopljenu želatinu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite preko podloge od plazme i poravnajte. Stavite u frižider da se krema stisne 2-3 sata. -
Priprema crvenog preliva:
Šumsko voće, šećer i vodu stavite na laganu vatru i kratko prokuhajte 2-3 minute, kako bi voće otpustilo sok. Sklonite s vatre i umiješajte prethodno namočenu i otopljenu želatinu. Ohladite preljev na sobnu temperaturu, pa ga pažljivo rasporedite preko stisnute kreme od sira. -
Hlađenje i serviranje:
Čiz kejk stavite u frižider preko noći kako bi se potpuno stegao. Poslužite hladan, ukrašen po želji dodatnim šumskim voćem ili listićima mente.


Primjedbe
Objavi komentar