Preskoči na glavni sadržaj

VRLO LAGAN, SOČAN I KREMAST GRČKI PLAZMA KOLAČ

Ako volite kremaste i čokoladne kolače koji se tope u ustima, ovaj desert je prava poslastica za vas. Spoj hrskave Plazma podloge, bogate bijele čokolade i laganog mascarpone fila čini ga idealnim izborom za svaku priliku – od rođendana do poslastičarskog užitka uz popodnevnu kafu. Osim što je jednostavan za pripremu, kolač oduševljava svojim izgledom i kremastom teksturom. Bijela čokolada u kremi daje slatku, nježnu notu, dok vrhnje za šlag i mascarpone dodaju bogatstvo i pjenastu strukturu. Preljev od mliječne čokolade dodatno pojačava užitak i čini svako parče neodoljivim. Ovaj kolač se lako reže i servira, a uz malo ukrasa poput naribane bijele čokolade, komadića Plazme ili svježeg voća, dobiva pravi profesionalni izgled. Idealno je pripremiti ga dan ranije i ostaviti u frižideru preko noći, jer tada svi slojevi upiju okuse i aroma se potpuno razvije. Ova kombinacija okusa i tekstura garantuje da će vaši gosti tražiti još parče više. Osim toga, priprema je jednostavna, pa se kolač može praviti i bez velikog iskustva u kuhinji

Sastojci:


Za podlogu:


300 g mljevene Plazma kekse

150 ml mlijeka

100 g otopljenog maslaca

Za kremu:

500 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

3 kašike šećera

200 g bijele čokolade

250 g mascarpone sira (može i krem sir)

200 ml vrhnja za šlag (ili 1 Hopla)

Za preljev:

200 ml vrhnja za šlag

100 g mliječne čokolade


Priprema:

1. Podloga:

U posudi pomiješaj mljevenu Plazmu, otopljeni maslac i mlijeko. Sve dobro sjedini dok ne dobiješ smjesu koja se može oblikovati.
Utisni je u kalup obložen papirom za pečenje i stavi u frižider da se stegne.

2. Krema:

U malo mlijeka razmuti puding i šećer, a ostatak mlijeka stavi da proključa.
Kad zakuha, dodaj puding i kuhaj dok se ne zgusne.
Dok je još toplo, dodaj izlomljenu bijelu čokoladu i miješaj dok se ne otopi.
Ohladi potpuno.
U ohlađenu kremu dodaj mascarpone sir i umućeno vrhnje za šlag, pa sve zajedno kratko izmiksaj da se sjedini u glatku, pjenastu kremu.
Namaži preko podloge.

3. Preljev:

Zagrij vrhnje za šlag do tačke vrenja (ne da proključa) i dodaj izlomljenu mliječnu čokoladu.

Miješaj dok se ne otopi i postane glatka glazura.

Prelij preko kreme i poravnaj.

4. Hlađenje:

Kolač ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći da se stegne.


🌿 Savjet:

Možeš ukrasiti naribanom bijelom čokoladom, komadićima Plazme ili voćem (npr. jagodama).
Kolač se divno reže i izgleda kao iz poslastičarnice!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...