Ako volite kremaste i čokoladne kolače koji se tope u ustima, ovaj desert je prava poslastica za vas. Spoj hrskave Plazma podloge, bogate bijele čokolade i laganog mascarpone fila čini ga idealnim izborom za svaku priliku – od rođendana do poslastičarskog užitka uz popodnevnu kafu. Osim što je jednostavan za pripremu, kolač oduševljava svojim izgledom i kremastom teksturom.
Bijela čokolada u kremi daje slatku, nježnu notu, dok vrhnje za šlag i mascarpone dodaju bogatstvo i pjenastu strukturu. Preljev od mliječne čokolade dodatno pojačava užitak i čini svako parče neodoljivim. Ovaj kolač se lako reže i servira, a uz malo ukrasa poput naribane bijele čokolade, komadića Plazme ili svježeg voća, dobiva pravi profesionalni izgled.
Idealno je pripremiti ga dan ranije i ostaviti u frižideru preko noći, jer tada svi slojevi upiju okuse i aroma se potpuno razvije. Ova kombinacija okusa i tekstura garantuje da će vaši gosti tražiti još parče više. Osim toga, priprema je jednostavna, pa se kolač može praviti i bez velikog iskustva u kuhinji

Sastojci:
Za podlogu:
300 g mljevene Plazma kekse
150 ml mlijeka
100 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 kašike šećera
200 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira (može i krem sir)
200 ml vrhnja za šlag (ili 1 Hopla)
Za preljev:
200 ml vrhnja za šlag
100 g mliječne čokolade
Priprema:
1. Podloga:
U posudi pomiješaj mljevenu Plazmu, otopljeni maslac i mlijeko. Sve dobro sjedini dok ne dobiješ smjesu koja se može oblikovati.
Utisni je u kalup obložen papirom za pečenje i stavi u frižider da se stegne.
2. Krema:
U malo mlijeka razmuti puding i šećer, a ostatak mlijeka stavi da proključa.
Kad zakuha, dodaj puding i kuhaj dok se ne zgusne.
Dok je još toplo, dodaj izlomljenu bijelu čokoladu i miješaj dok se ne otopi.
Ohladi potpuno.
U ohlađenu kremu dodaj mascarpone sir i umućeno vrhnje za šlag, pa sve zajedno kratko izmiksaj da se sjedini u glatku, pjenastu kremu.
Namaži preko podloge.
3. Preljev:
Zagrij vrhnje za šlag do tačke vrenja (ne da proključa) i dodaj izlomljenu mliječnu čokoladu.
Miješaj dok se ne otopi i postane glatka glazura.
Prelij preko kreme i poravnaj.
4. Hlađenje:
Kolač ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći da se stegne.
🌿 Savjet:
Možeš ukrasiti naribanom bijelom čokoladom, komadićima Plazme ili voćem (npr. jagodama).
Kolač se divno reže i izgleda kao iz poslastičarnice!
Primjedbe
Objavi komentar