Preskoči na glavni sadržaj

OVI KEKSIĆI SU NEODOLJIVI, NE MOŽETE IH PRESTATI JESTI A NAPRAVE SE ZA SAMO 20 MINUTA

Ovi domaći keksići s čokoladom i rumom idealni su za svaku priliku – uz kafu, čaj ili kao slatki zalogaj tokom dana. Kombinacija maslaca, šećera i ruma daje im bogat, aromatičan okus, dok čokolada unosi savršenu ravnotežu slatkoće i teksture. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat su savršeno hrskavi keksići sa mekanim središtem koji će se svidjeti i najzahtjevnijim ljubiteljima čokolade. Mogu se poslužiti topli ili hladni, a recept daje oko 30 keksića, idealnih za uživanje s porodicom i prijateljima.

Sastojci

  • 200 g brašna

  • 85 g maslaca

  • 75 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 1 jaje

  • 1/2 žličice praška za pecivo

  • 160 g sjeckane čokolade

  • 4 žličice ruma

Priprema

Korak 1 – Izrada tijesta:

U zdjeli mikserom izradite maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte rum i jaje, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smjesu. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, a zatim postepeno dodajte u smjesu maslaca i šećera. Miješajte dok se sve fino ne poveže.

Korak 2 – Dodavanje čokolade:

Nasjeckanu čokoladu dodajte u tijesto i pažljivo umiješajte žlicom kako bi se ravnomjerno rasporedila, ali da ne izgubi volumen tijesta.

Korak 3 – Oblikovanje keksića:

Rukama oblikujte kuglice veličine oraha i rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da ostavite razmak između njih jer će se tokom pečenja blago raširiti.

Korak 4 – Pečenje:

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta ili dok keksići ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite ih nekoliko minuta da se prohlade na plehu, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Savjeti i varijacije:

  • Za bogatiji okus možete koristiti čokoladu s lješnjacima, mliječnu ili vašu omiljenu kombinaciju.

  • Keksići su odlični i topli, s mekanim središtem, ili ohlađeni kada postanu hrskavi izvana.

  • Mješavinu čokolade možete kombinirati s orašastim plodovima za dodatnu teksturu.

Ovi hrskavi keksići s čokoladom i rumom savršen su domaći desert koji se brzo priprema i brzo nestaje s tanjura. Aromatični, sočni i čokoladni, idealni su za svaku priliku i uživanje uz omiljeni napitak.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...