Sastojci:
-
600 gr brašna
-
150 g šećera
-
5 jaja
-
120 ml mlijeka
-
150 g istopljenog maslaca
-
1 kocka svježeg kvasca (25 g)
-
1 limun – izribana korica
-
1 narandža – izribana korica
-
1 pakovanje vanilin šećera ili nekoliko kapi arome vanilije
-
Prstohvat soli
-
Marmelada za punjenje po želji
-
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
-
Priprema kvasca: U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte jednu kašiku šećera. Ostavite sa strane 10–15 minuta dok ne zapjeni i postane pjenasta smjesa.
-
Tijesto: Istopite maslac i ostavite ga da se malo prohladi. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, izribanu koricu limuna i narandže te istopljeni maslac.
-
Miješanje: Mikserom s nastavcima za tijesto počnite miješati smjesu, dodajući jedno po jedno jaje. Zatim polako dodajte mlijeko s kvascem. Na kraju dodajte prstohvat soli. Dobijete mekano, glatko tijesto.
-
Prvo dizanje: Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste, oko 45–60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
-
Oblikovanje krofni: Zagrijte rernu na 180°C i pripremite dva pleha obložena pek-papirom. Tijesto istresite na blago pobrašnjenu površinu i lagano ga razvaljajte na 3–4 cm debljine. Kalupom vadite krofne i redajte ih na pleh. Preostalo tijesto ponovno premjesite i ponovite postupak.
-
Drugo dizanje: Krofne pokrijte i ostavite da odmaraju 15 minuta prije pečenja.
-
Pečenje: Pecite krofne 15–20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
-
Punjenje i dekoracija: Malo ohlađene krofne napunite marmeladom po želji i pospite šećerom u prahu.
Posluživanje:
Ove krofne su najbolje svježe, uz šalicu mlijeka, kave ili čaja. Mekane su, mirisne i pružaju osjećaj domaće, tradicionalne slastice u zdravijoj verziji. Ako vam se tijesto učini previše mekano, slobodno dodajte još par kašika brašna kako biste lakše oblikovali krofne bez ljepljenja.
Primjedbe
Objavi komentar