Preskoči na glavni sadržaj

SASTOJKE ZA OVAJ KOLAČ SVI IMAMO KUĆI, JAKO JEDNOSTAVAN I UKUSAN

Ovaj čokoladni kolač je pravi primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti desert koji oduševljava svakim zalogajem. Priprema se bez puno truda i sastoji se od dvije smjese – jedne pečene i jedne kojom se kolač prelije dok je još vruć. Rezultat je izuzetno mekan, sočan i aromatičan kolač koji se doslovno topi u ustima. Idealan je uz kafu ili čaj, a toliko je lagan da ga možete praviti i radnim danima, bez posebnog povoda.


Sastojci:

  • 1 čaša (200 ml) mlijeka

  • 1 čaša šećera

  • 1 čaša ulja

  • 4 supene kašike kakaa (sa vrhom)

  • 2 jajeta

  • 1 čaša brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • Vanilin šećer (po ukusu)

Priprema:

  1. Osnovna smjesa:

    U većoj posudi pomiješajte mlijeko, šećer, ulje i kakao. Umutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete glatku, sjajnu čokoladnu smjesu. Ova smjesa će biti baza kolača, a kasnije će se dio koristiti kao preljev.

  2. Podjela smjese:

    Dobijenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio ostavite sa strane – on će poslužiti kao preljev koji će kolaču dati posebnu sočnost i aromu.

  3. Priprema biskvita:

    U drugi dio dodajte dva jajeta, čašu brašna, prašak za pecivo i vanilin šećer. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu bez grudvica.

  4. Pečenje:

    Tepsiju premažite uljem ili obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu za biskvit i poravnajte površinu.
    Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok kolač ne naraste i blago porumeni. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kolač je gotov.

  5. Prelijevanje:

    Dok je kolač još vruć, ravnomjerno ga prelijte prvim dijelom smjese (onim koji ste ranije odvojili). Ostavite da upije i omekša. Tokom hlađenja, preljev će prodrijeti u biskvit i učiniti ga izuzetno sočnim.

  6. Hlađenje i posluživanje:

    Neka kolač odmori najmanje sat-dva, a idealno bi bilo da prenoći. Sutradan će biti još ukusniji i nježniji. Isijecite ga na kocke i poslužite – bez ikakvog dodatka, jer mu ništa više ne treba!

Savjet:

Po želji, možete dodati malo ruma ili narendane kore narandže u preljev za dodatnu aromu, ili ga posuti kokosom ili mljevenim orasima prije posluživanja.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...