Preskoči na glavni sadržaj

OVAJ KOLAČ SA BANANAMA JE VEOMA UKUSAN I BRZO SE SPREMA

Ovaj kolač s bananama i vanilijom pravi je klasik među brzim, kremastim desertima. Spoj hrskavog keksa, mirisnog vanilin pudinga i svježih banana stvara savršenu harmoniju okusa i tekstura. Lagano se priprema, ne zahtijeva pečenje, a rezultat je elegantan kolač koji će se svidjeti svima – od djece do odraslih. Idealno rješenje kada želite pripremiti nešto ukusno, a nemate puno vremena.


Sastojci:

  • 300 g mljevenog plazma ili petit keksa

  • 3 pudinga od vanilije

  • 9 žlica šećera

  • 1 l mlijeka

  • 200 g maslaca ili margarina

  • 1 vanilija bourbon šećer

  • 4 kašike kiselog vrhnja

  • 4–5 banana

  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Priprema pudinga:

    U šerpi zagrijte 1 l mlijeka zajedno sa šećerom i vanilija bourbon šećerom. Odvojite oko 150 ml mlijeka u posebnu posudu i u njemu razmutite prašak za puding, tako da nema grudvica. Kad mlijeko u šerpi provrije, sipajte razmućeni puding i miješajte neprestano dok se ne zgusne.

  2. Dodavanje maslaca:

    U vruć, tek skuhan puding dodajte maslac ili margarin i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa kremom. Ova faza daje kolaču onu karakterističnu glatkoću i bogat okus vanilije.

  3. Formiranje slojeva:

    U odgovarajuću tepsiju pospite sloj mljevenog keksa (plazme ili petita). Preko njega rasporedite polovinu još toplog puding krema. Na kremu poredajte kolutiće banana, pa ponovo pospite sloj keksa.

  4. Dodavanje kiselog vrhnja:

    U preostali dio puding kreme umiješajte kiselo vrhnje – ono daje posebnu svježinu i blagu kiselkastu notu koja odlično balansira slatkoću deserta. Zatim taj sloj premažite preko keksa i poravnajte površinu.

  5. Završni sloj:

    Umutite vrhnje za šlag i ravnomjerno ga rasporedite po vrhu kolača. Po želji, kolač možete ukrasiti s nekoliko tankih kolutića banana, naribanom čokoladom ili sjeckanim orasima.

  6. Hlađenje:

    Kolač stavite u frižider na najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Tijekom hlađenja keksi će omekšati, a slojevi će se savršeno spojiti u kremasti, lagani desert koji se topi u ustima.

Savjet:

Za dodatnu aromu, možete dodati par kapi ruma u puding ili sloj s keksima preliti s malo toplog mlijeka.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...