Ovaj kolač s bananama i vanilijom pravi je klasik među brzim, kremastim desertima. Spoj hrskavog keksa, mirisnog vanilin pudinga i svježih banana stvara savršenu harmoniju okusa i tekstura. Lagano se priprema, ne zahtijeva pečenje, a rezultat je elegantan kolač koji će se svidjeti svima – od djece do odraslih. Idealno rješenje kada želite pripremiti nešto ukusno, a nemate puno vremena.

Sastojci:
-
300 g mljevenog plazma ili petit keksa
-
3 pudinga od vanilije
-
9 žlica šećera
-
1 l mlijeka
-
200 g maslaca ili margarina
-
1 vanilija bourbon šećer
-
4 kašike kiselog vrhnja
-
4–5 banana
-
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
-
Priprema pudinga:
U šerpi zagrijte 1 l mlijeka zajedno sa šećerom i vanilija bourbon šećerom. Odvojite oko 150 ml mlijeka u posebnu posudu i u njemu razmutite prašak za puding, tako da nema grudvica. Kad mlijeko u šerpi provrije, sipajte razmućeni puding i miješajte neprestano dok se ne zgusne. -
Dodavanje maslaca:
U vruć, tek skuhan puding dodajte maslac ili margarin i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa kremom. Ova faza daje kolaču onu karakterističnu glatkoću i bogat okus vanilije. -
Formiranje slojeva:
U odgovarajuću tepsiju pospite sloj mljevenog keksa (plazme ili petita). Preko njega rasporedite polovinu još toplog puding krema. Na kremu poredajte kolutiće banana, pa ponovo pospite sloj keksa. -
Dodavanje kiselog vrhnja:
U preostali dio puding kreme umiješajte kiselo vrhnje – ono daje posebnu svježinu i blagu kiselkastu notu koja odlično balansira slatkoću deserta. Zatim taj sloj premažite preko keksa i poravnajte površinu. -
Završni sloj:
Umutite vrhnje za šlag i ravnomjerno ga rasporedite po vrhu kolača. Po želji, kolač možete ukrasiti s nekoliko tankih kolutića banana, naribanom čokoladom ili sjeckanim orasima. -
Hlađenje:
Kolač stavite u frižider na najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Tijekom hlađenja keksi će omekšati, a slojevi će se savršeno spojiti u kremasti, lagani desert koji se topi u ustima.
Primjedbe
Objavi komentar