Preskoči na glavni sadržaj

KO KAŽE DA SE KOLAČ NE MOŽE NAPRAVITI U SAMO 2 KORAKA? DONOSIMO VAM RECEPT KOJI USPJEVA A SAMO 2 KORAKA SU POTREBNA DA BUDE GOTOV :)

Kolač s narandžom i čokoladnom glazurom je savršen spoj lagane, voćne arome i raskošnog čokoladnog završetka. Ovaj desert donosi pravu harmoniju okusa — svježina narandže savršeno se nadopunjuje s aromom džema od kajsije i bogatom, glatkom čokoladom. Iako izgleda kao kolač iz slastičarnice, priprema je izuzetno jednostavna i brza. Sve što vam treba su osnovne namirnice koje već imate kod kuće i jedna veća narandža koja ovom kolaču daje posebnu sočnost i aromu. Idealan je za svaku priliku – od nedjeljnog ručka do svečanog posluženja uz kafu.


Sastojci

Za biskvit:

  • 2 jaja

  • 12 kašika šećera

  • 12 kašika mleka

  • 10 kašika ulja

  • 15 kašika brašna

  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 4 kašike džema od kajsije

  • 1 veća narandža (zamrznuta i nastrugana)

  • 4 kašike mleka

  • 2 kašike ulja

Za glazuru:

  • 100 g čokolade

  • 50 g putera

  • 2 kašike mlijeka

Priprema

Korak 1 – Priprema kore:

Umutite jaja sa šećerom dok masa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Smjesu izlijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok površina ne porumeni. Kada se kora ohladi, pažljivo je prepolovite – jednu polovinu ostavite cijelu, a drugu izmrvite.

Korak 2 – Priprema fila:

U veću posudu stavite izmrvljenu polovinu kore. Dodajte narendanu zamrznutu narandžu, džem od kajsije, mlijeko i ulje. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu, mazivu smjesu. Fil rasporedite preko preostale polovine kore i poravnajte površinu špatulom.

Korak 3 – Glazura od čokolade:

U manjoj šerpici otopite čokoladu, puter i mleko na laganoj vatri, stalno miješajući dok ne postane glatka i sjajna smjesa. Toplu glazuru prelijte preko kolača i lagano razmažite da prekrije cijelu površinu. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, a zatim ga stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Korak 4 – Serviranje:

Kada se kolač dobro ohladi, narežite ga na kocke ili štanglice po želji. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu između sočne narandže, slatkog džema i bogate čokolade.

Savjet:

Ako želite intenzivniji citrusni okus, dodajte i malo rendane korice svježe narandže u fil. Takođe, možete koristiti džem od marelice ili naranče za dodatnu aromu.

Ovaj kolač s narandžom i čokoladnom glazurom pravi je izbor za ljubitelje laganih, ali punih okusa. Sočan, mirisan i elegantan, savršeno se uklapa uz šoljicu kafe ili čaja i garantuje uživanje svakom zalogaju.

Savršen desert koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...