Kinder kolač je pravi klasik među domaćim poslasticama – jednostavan, brz i izuzetno ukusan. Ovaj recept ne zahtijeva pečenje, a rezultat je savršeno kremast, dvoslojan kolač koji podsjeća na poznate Kinder čokoladice. Spoj bijele i crne čokolade s mlijekom u prahu daje savršenu ravnotežu između nježnosti i bogatog čokoladnog okusa. Idealan je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do brzog slatkog zadovoljstva uz kafu. Ako volite kolače koji se prave bez puno komplikacija, a imaju efektnu prezentaciju, ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci:
-
300 g šećera
-
100 ml vode
-
½ margarina (oko 125 g)
-
200 g mlijeka u prahu
-
100 g crne čokolade
-
100 g bijele čokolade
Priprema:
-
Ušpinovanje šećera:
U šerpu stavite šećer i vodu, pa zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se šećer potpuno ne otopi i masa ne postane gusta, poput sirupa. Važno je da se ne prekuva, jer će tada smjesa postati previše tvrda. Cilj je postići gust, ali i dalje tečan šerbet. -
Dodavanje margarina:
Kada se šećer ušpinuje, dodajte pola margarina i miješajte dok se potpuno ne otopi. Margarin će kolaču dati mekoću i glatku teksturu. -
Miješanje s mlijekom u prahu:
Sklonite šerpu s vatre i u smjesu lagano dodajte prosijano mlijeko u prahu. Miješajte energično kako bi se svi sastojci povezali i kako bi se izbjegle grudvice. Trebali biste dobiti gustu, glatku i sjajnu masu. -
Podjela na dva dijela:
Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu bijelu čokoladu, a u drugi dio crnu čokoladu. Svaki dio dobro izmiješajte da se čokolada ujednačeno rasporedi. -
Slaganje kolača:
Pripremite kalup ili tepsiju (prethodno blago podmazanu ili obloženu papirom za pečenje). Najprije sipajte tamni sloj, zatim bijeli – ili obrnuto, prema želji. Važno je raditi brzo jer se smjesa počinje stvrdnjavati kako se hladi. -
Hlađenje i posluživanje:
Ostavite kolač da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u frižider na 2–3 sata. Kada se stegne, narežite ga na štanglice ili kocke i poslužite.
Ovaj kolač ne samo da izgleda efektno, već ima i savršen balans između bogatog čokoladnog okusa i mliječne nježnosti. Zbog jednostavnosti pripreme i minimalnog broja sastojaka, postat će vaš omiljeni recept za brze deserte.
Primjedbe
Objavi komentar