Ovaj čokoladni kolač s bogatom kremom pravo je zadovoljstvo za sve ljubitelje čokolade. Spoj mekanog biskvita i glatke, sjajne čokoladne kreme daje desert koji je istovremeno jednostavan, raskošan i savršen za svaku priliku. Posebno oduševljava teksturom – biskvit je mekan i upija kremu, dok se gornji sloj stisne u svilenkastu, sjajnu glazuru koja se topi u ustima. Idealno ga je poslužiti dobro ohlađenog, uz kriške naranče ili kuglicu sladoleda od vanilije.


Sastojci:
Biskvit:
-
10 dkg šećera
-
20 dkg margarina
-
10 dkg čokolade za kuhanje
-
4 žlice brašna
-
1 prašak za pecivo
-
4 jaja
Krema:
-
20 dkg čokolade za kuhanje
-
0,5 l slatkog vrhnja
-
1 žlica šećera
Priprema:
-
Priprema biskvita:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U većoj posudi umutite žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte otopljeni margarin i čokoladu za kuhanje (ohlađenu na sobnu temperaturu). Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano sjedinite smjesu. -
Dodavanje bjelanjaka:
Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg i nježno ga umiješajte u čokoladnu smjesu – ručno, polako, kako bi biskvit ostao lagan i prozračan. Nemojte koristiti mikser jer bi se zrak iz snijega izgubio, a kolač postao težak. -
Pečenje:
Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju dimenzija otprilike 20x35 cm. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok biskvit ne bude pečen (provjerite čačkalicom – ako izađe suha, gotov je). -
Priprema kreme:
U manjoj posudi na laganoj vatri zagrijavajte slatko vrhnje, čokoladu i šećer. Neprestano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i dok smjesa ne proključa. Krema će u tom trenutku biti prilično tekuća – tako i treba biti. -
Spajanje kolača:
Pečeni biskvit odmah nakon vađenja iz rerne izbockajte vilicom na nekoliko mjesta. Prelijte ga toplom čokoladnom kremom ravnomjerno po cijeloj površini. Ne miješajte i ne dodajte ništa dodatno – krema će se sama upiti i kasnije stisnuti tokom hlađenja. -
Hlađenje:
Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 5 sati, idealno preko noći. Tokom hlađenja, krema će se pretvoriti u glatku, sjajnu čokoladnu glazuru, a biskvit će postati sočan i mekan.
Primjedbe
Objavi komentar