Preskoči na glavni sadržaj

SPREMITE MESO NA OVAJ NAČIN I SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT!

Uživajte u sočnom pečenom mesu s povrćem, pažljivo spremljenom ispod slojeva svježeg kupusa. Ovaj tradicionalni način pečenja čuva sve sokove i arome mesa i povrća, a kupus daje poseban, blago karamelizirani okus. Krompir, mrkva i kapula upijaju sve okuse, dok bijelo vino dodaje suptilnu notu elegancije. Savršen izbor za obiteljski ručak, nedjeljni objed ili posebne prilike kada želite da jelo bude i sočno i mirisno. Poslužite uz domaći kruh i svježu salatu – svaka porcija garantira bogatstvo okusa i osjećaj domaće kuhinje.


Sastojci:

  • 1 kg mesa po želji (svinjetina, piletina ili miješano meso)

  • nekoliko velikih krompira

  • 1 velika kapula

  • 2 veće mrkve

  • 4 režnja češnjaka

  • malo ulja

  • 1 dl bijelog vina

  • sol, papar i vegeta po ukusu

  • desetak listova svježeg bijelog kupusa

Priprema:

  1. Priprema mesa:

    Meso pažljivo špikujte režnjevima češnjaka, što će mu dati intenzivnu aromu. Premažite ga s malo ulja i začinite solju, paprom i vegetom. Ostavite ga nekoliko minuta da upije začine, kako bi svaki zalogaj bio bogatog okusa.

  2. Priprema povrća:

    Krompir ogulite i narežite uzdužno na deblje kriške. Lagano ga premažite uljem i začinite solju, paprom i vegetom. Mrkvu ogulite i narežite na veće komade, dok kapulu prepolovite. Sve povrće složite u nauljeni lonac ili škrovadu, čineći mali “krevet” na kojem će meso odležati i kuhati se u vlastitim sokovima.

  3. Slaganje jela:

    Na sloj povrća stavite pripremljeno meso i prelijte ga bijelim vinom. Pokrijte sve listovima svježeg kupusa u dva sloja – oni zadržavaju sočnost mesa i povrća tijekom pečenja te dodaju dodatnu aromu.

  4. Pečenje:

    Poklopite škrovadu (ako nemate poklopac, upotrijebite nekoliko slojeva aluminijske folije) i pecite u pećnici na 220°C oko 2 sata. Tijekom pečenja meso i povrće polako upijaju okuse, a kupus se lagano karamelizira i ostaje sočan.

  5. Finalni dodir:

    Nakon pečenja, pažljivo uklonite gornji sloj kupusa koji je malo pocrnio. On je dao svoju aromu i tekućinu mesu i povrću, koje ostaje savršeno sočno i izuzetno ukusno. Donji listovi kupusa ostaju meki, sočni i idealni za posluživanje.

Posluživanje:

Ovo jelo najbolje ide uz svježu salatu po izboru i domaći crni kruh – posebno je ukusno ako kruh poslužite ispod peke. Savršen je za obiteljske večere, nedjeljna okupljanja ili bilo koji poseban trenutak kada želite impresionirati svojom kuhinjom.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...