Uživajte u sočnom pečenom mesu s povrćem, pažljivo spremljenom ispod slojeva svježeg kupusa. Ovaj tradicionalni način pečenja čuva sve sokove i arome mesa i povrća, a kupus daje poseban, blago karamelizirani okus. Krompir, mrkva i kapula upijaju sve okuse, dok bijelo vino dodaje suptilnu notu elegancije. Savršen izbor za obiteljski ručak, nedjeljni objed ili posebne prilike kada želite da jelo bude i sočno i mirisno. Poslužite uz domaći kruh i svježu salatu – svaka porcija garantira bogatstvo okusa i osjećaj domaće kuhinje.

Sastojci:
-
1 kg mesa po želji (svinjetina, piletina ili miješano meso)
-
nekoliko velikih krompira
-
1 velika kapula
-
2 veće mrkve
-
4 režnja češnjaka
-
malo ulja
-
1 dl bijelog vina
-
sol, papar i vegeta po ukusu
-
desetak listova svježeg bijelog kupusa
Priprema:
-
Priprema mesa:
Meso pažljivo špikujte režnjevima češnjaka, što će mu dati intenzivnu aromu. Premažite ga s malo ulja i začinite solju, paprom i vegetom. Ostavite ga nekoliko minuta da upije začine, kako bi svaki zalogaj bio bogatog okusa. -
Priprema povrća:
Krompir ogulite i narežite uzdužno na deblje kriške. Lagano ga premažite uljem i začinite solju, paprom i vegetom. Mrkvu ogulite i narežite na veće komade, dok kapulu prepolovite. Sve povrće složite u nauljeni lonac ili škrovadu, čineći mali “krevet” na kojem će meso odležati i kuhati se u vlastitim sokovima. -
Slaganje jela:
Na sloj povrća stavite pripremljeno meso i prelijte ga bijelim vinom. Pokrijte sve listovima svježeg kupusa u dva sloja – oni zadržavaju sočnost mesa i povrća tijekom pečenja te dodaju dodatnu aromu. -
Pečenje:
Poklopite škrovadu (ako nemate poklopac, upotrijebite nekoliko slojeva aluminijske folije) i pecite u pećnici na 220°C oko 2 sata. Tijekom pečenja meso i povrće polako upijaju okuse, a kupus se lagano karamelizira i ostaje sočan. -
Finalni dodir:
Nakon pečenja, pažljivo uklonite gornji sloj kupusa koji je malo pocrnio. On je dao svoju aromu i tekućinu mesu i povrću, koje ostaje savršeno sočno i izuzetno ukusno. Donji listovi kupusa ostaju meki, sočni i idealni za posluživanje.
Posluživanje:
Ovo jelo najbolje ide uz svježu salatu po izboru i domaći crni kruh – posebno je ukusno ako kruh poslužite ispod peke. Savršen je za obiteljske večere, nedjeljna okupljanja ili bilo koji poseban trenutak kada želite impresionirati svojom kuhinjom.
Primjedbe
Objavi komentar