Ako volite bogate, kremaste torte koje se tope u ustima, ova torta s lješnjacima i tri vrste čokolade biće pravo otkriće za vas. Spoj hrskavih kora od prženih lješnjaka i nježne čokoladne kreme daje savršenu ravnotežu okusa i teksture.
Priprema je jednostavna, a rezultat je profesionalan – torta izgleda kao iz slastičarne, a pravi se kod kuće bez puno truda. Idealna je za rođendane, praznike ili sve prilike kada želite poslužiti nešto posebno i neodoljivo.
Svaki zalogaj donosi bogat ukus čokolade i miris lješnjaka – pravi užitak za sve sladokusce! 🍰✨

– 400 gr šećera
– 1 kašika octa
– 200 gr sjeckanih prženih lješnjaka
– 3 pudinga od vanilije
– 8 kašika gustina
– 10 kašika šećera
– 250 gr margarina
– 1,5 l mlijeka
– 100 gr bijele čokolade Milka
– 100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
– 50 gr čokolade za kuhanje
– 2 vanilij šećera
– 100 gr sjeckanih lješnjaka
SASTOJCI:
Kore:
– 10 bjelanjaka– 400 gr šećera
– 1 kašika octa
– 200 gr sjeckanih prženih lješnjaka
Krema:
– 10 žumanjaka– 3 pudinga od vanilije
– 8 kašika gustina
– 10 kašika šećera
– 250 gr margarina
– 1,5 l mlijeka
– 100 gr bijele čokolade Milka
– 100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
– 50 gr čokolade za kuhanje
– 2 vanilij šećera
– 100 gr sjeckanih lješnjaka
PRIPREMA:
1. Umutite bjelanjke sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i kašiku octa. Miksajte dok ne dobijete čvrst, sjajan šlag.
2. Kada masa postane gusta i sjajna, lagano umiješajte sjeckane pržene lješnjake.
3. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela (ili tri ako želite tanje kore).
4. Svaku koru pecite u plehu obloženom papirom za pečenje, na 150°C oko 25–30 minuta, dok blago ne porumeni i ostane suha izvana, a lagano mekana iznutra.
5. Pečene kore pažljivo skinite s papira i ostavite da se potpuno ohlade.
2. Priprema kreme:
1. U 1,5 l mlijeka odvojite oko 2 dl i u tome razmutite pudinge, gustin i šećer.
2. Ostatak mlijeka stavite da provri zajedno s vanilin šećerom.
3. Kada mlijeko proključa, sipajte razmućeni puding i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
4. U vruću kremu dodajte tri vrste čokolade (bijelu, s lješnjacima i za kuhanje), miješajte dok se potpuno ne otope i sjedine s kremom.
5. Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
6. Kada se krema ohladi, umutite margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u kremu. Na kraju umiješajte sjeckane lješnjake.
3. Slaganje torte:
1. Na tacnu stavite prvu koru, premažite obilno kremom.
2. Zatim stavite drugu koru i opet premažite kremom.
3. Cijelu tortu premažite ostatkom kreme.
4. Po želji pospite sjeckanim lješnjacima ili rendanom bijelom čokoladom.
Savjet:
Tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći, da se kore fino povežu i da krema postane čvrsta i glatka.
Primjedbe
Objavi komentar