Preskoči na glavni sadržaj

TORTA PUSLICA MNOGO DOBRA, SPREMAT ĆETE JE STALNO

Ako volite bogate, kremaste torte koje se tope u ustima, ova torta s lješnjacima i tri vrste čokolade biće pravo otkriće za vas. Spoj hrskavih kora od prženih lješnjaka i nježne čokoladne kreme daje savršenu ravnotežu okusa i teksture. Priprema je jednostavna, a rezultat je profesionalan – torta izgleda kao iz slastičarne, a pravi se kod kuće bez puno truda. Idealna je za rođendane, praznike ili sve prilike kada želite poslužiti nešto posebno i neodoljivo. Svaki zalogaj donosi bogat ukus čokolade i miris lješnjaka – pravi užitak za sve sladokusce! 🍰✨

SASTOJCI:

Kore:

– 10 bjelanjaka
– 400 gr šećera
– 1 kašika octa
– 200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Krema:

– 10 žumanjaka
– 3 pudinga od vanilije
– 8 kašika gustina
– 10 kašika šećera
– 250 gr margarina
– 1,5 l mlijeka
– 100 gr bijele čokolade Milka
– 100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
– 50 gr čokolade za kuhanje
– 2 vanilij šećera
– 100 gr sjeckanih lješnjaka

PRIPREMA:



1. Umutite bjelanjke sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i kašiku octa. Miksajte dok ne dobijete čvrst, sjajan šlag.


2. Kada masa postane gusta i sjajna, lagano umiješajte sjeckane pržene lješnjake.


3. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela (ili tri ako želite tanje kore).


4. Svaku koru pecite u plehu obloženom papirom za pečenje, na 150°C oko 25–30 minuta, dok blago ne porumeni i ostane suha izvana, a lagano mekana iznutra.


5. Pečene kore pažljivo skinite s papira i ostavite da se potpuno ohlade.

2. Priprema kreme:


1. U 1,5 l mlijeka odvojite oko 2 dl i u tome razmutite pudinge, gustin i šećer.


2. Ostatak mlijeka stavite da provri zajedno s vanilin šećerom.


3. Kada mlijeko proključa, sipajte razmućeni puding i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.


4. U vruću kremu dodajte tri vrste čokolade (bijelu, s lješnjacima i za kuhanje), miješajte dok se potpuno ne otope i sjedine s kremom.


5. Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.


6. Kada se krema ohladi, umutite margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u kremu. Na kraju umiješajte sjeckane lješnjake.

3. Slaganje torte:

1. Na tacnu stavite prvu koru, premažite obilno kremom.

2. Zatim stavite drugu koru i opet premažite kremom.

3. Cijelu tortu premažite ostatkom kreme.

4. Po želji pospite sjeckanim lješnjacima ili rendanom bijelom čokoladom.

Savjet:

Tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći, da se kore fino povežu i da krema postane čvrsta i glatka.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...