Preskoči na glavni sadržaj

POHANE PALAČINKE, JA IH SPREMAM PO OVOM RECEPTU A VRLO JE JEDNOSTAVAN

Ovaj recept za hrskave rolate od palačinki sa šunkom i sirom idealan je za brzi ručak, večeru ili zalogaj uz društvo. Sočne iznutra, sa rastopljenim sirom i hrskavom pohanom koricom, oduševit će sve ljubitelje dobrog zalogaja. Priprema je jednostavna, a rolate možete zamrznuti i spremati za brze obroke.




Sastojci:

Za palačinke:

  • 2-3 jaja

  • Malo soli i šećera

  • 1 l mlijeka

  • 1 dcl mineralne vode

  • Glatko brašno po potrebi

Za punjenje:

  • 1/2 kg šunke za pizzu

  • 30 dag sira Gaude

  • 1 čaša plavog kiselog vrhnja

Za pohanje:

  • 3 jaja

  • Sol

  • 15 dag glatkog brašna

  • Oko 20-30 dag krušnih mrvica

Priprema:

  1. Pripremite smjesu za palačinke po svom receptu ili po ovom: umutite jaja, mlijeko, mineralnu vodu, dodajte prstohvat soli i šećera te brašno po potrebi dok ne dobijete glatku smjesu. Ispecite palačinke i ostavite da se ohlade.

  2. Na sredinu svake palačinke stavite šnitu šunke, premažite žličicom kiselog vrhnja i dodajte deblji komad sira širine palačinke – to osigurava sočnost i lijepo rastezanje sira pri rezanju.

  3. Za rolanje: prvo uvijte krajeve palačinke sa strane prema unutra, a zatim zarolajte. Na taj način nadjev ostaje unutar palačinke, a čačkalice nisu potrebne.

  4. Rolate pripremite za pohanje: prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja sa solju, i na kraju u krušne mrvice.

  5. Rolate možete zamrznuti: posložite ih na tacnu posutu krušnim mrvicama, prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati, premjestite ih u vrećice i vadite po potrebi – praktično i štedi prostor.

  6. Pržite rolate na umjereno vrućem ulju – dovoljno da se hrskavo zarumene izvana, a sir u unutrašnjosti se rastopi. Ne treba dugo pržiti.

  7. Poslužite toplo, uz svježu salatu, tartar, kečap ili majonezu.

Ovi hrskavi rolate su savršeni i za obiteljske ručkove, i kao brzi zalogaj za iznenadne goste. Sočni, mirisni i uvijek ukusni, lako postaju omiljeni recept u vašoj kuhinji.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...