Otkrijte savršenu razljevušu od tikvica – jednostavan, ukusan i hrskav specijalitet koji će osvojiti sve ljubitelje domaće kuhinje. Ova razljevuša kombinira blagu slatkoću tikvica, mekanu sredinu i hrskavu koricu. Idealna je kao glavno jelo, doručak ili užina. Poslužite je uz kajmak i svježi peršun za potpuni doživljaj okusa.
Sastojci:
-
1 manja okrugla tikvica (moguće i duguljaste)
-
1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko)
-
3 pune supene kašike bijelog brašna
-
3 pune supene kašike kukuruznog brašna
-
1 pakovanje praška za pecivo
-
2 jaja
-
2 supene kašike ulja
-
so po ukusu
Priprema:
-
Priprema tikvica:
Tikvicu ogulite i isjecite na sitne komadiće – ne preporučuje se rendanje jer će smjesa postati previše vodenasta. Ako imate sjecko, možete je isjeckati u njega. Posolite tikvicu, pokrijte krpom i ostavite sa strane 10–15 minuta da otpusti višak tečnosti. -
Priprema smjese:
U drugoj zdjeli umutite jaja sa kiselim mlijekom ili jogurtom i uljem dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno dodajte bijelo i kukuruzno brašno te prašak za pecivo. Miješajte dok smjesa ne postane homogena. -
Dodavanje tikvica:
Nakon što je smjesa dobro sjedinjena, dodajte isječenu tikvicu i lagano promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno rasporede. -
Priprema tepsije:
Veću tepsiju za pečenje prethodno zagrijte u pećnici i pouljite. Ovo osigurava hrskavu koricu i sprječava da se razljevuša lijepi. -
Pečenje:
Izlijte smjesu u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Ako želite da površina bude dodatno zapečena i porumeni, pojačajte temperaturu na 250°C 10 minuta pred kraj pečenja. -
Serviranje:
Izvadite razljevušu iz pećnice i dok je još topla, premažite kajmakom po želji. Pospite sitno sjeckanim svježim peršunom za dodatni okus i dekoraciju.
Savjeti:
-
Nemojte rendati tikvicu jer će smjesa biti previše vodenasta i neće se pravilno peći.
-
Zagrijana i pouljena tepsija pomaže da razljevuša dobije hrskavu koricu.
-
Kajmak ili svježi peršun su opcionalni, ali dodatno obogaćuju okus.
Primjedbe
Objavi komentar