Preskoči na glavni sadržaj

OVAJ NAČIN PRIPREMANJA KROMPIRA POSTAT ĆE VAM OMILJENI KAD GA JEDNOM PROBATE!

Otkrijte savršen način pripreme krompira koji spaja hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost. Ovi zgnječeni krompiri sa svinjskom ili guščijom mašću, aromatičnim začinskim biljem i dodirom maslaca idealni su kao prilog svakom obroku – od pečenja do roštilja. Jednostavni su, ali efektni, a miris ruzmarina, kadulje i timijana će odmah napuniti vašu kuhinju.




Sastojci:

  • Krompiri srednje veličine

  • Svinjska ili guščija mast (ili maslo)

  • Malo krupne morske soli

  • Malo maslinovog ulja

  • 1-2 žlice octa

  • Začinsko bilje: ruzmarin, kadulja, timjan

  • Malo papra

  • Malo češnjaka po želji

  • Malo maslaca

Priprema:

  1. Krompire ogulite i stavite u posoljenu vodu. Kad voda proključa, kuhajte 10 minuta.

  2. Dok se krompiri kuhaju, zagrijte pećnicu na 250°C i stavite tepsiju sa svinjskom ili guščijom mašću da se otopi, otprilike 3-4 minute prije kraja kuhanja krompira. Mast je ključ za savršenu hrskavu koricu.

  3. Napola kuhane krompire ocijedite i odmah, dok su još vrući, stavite u tepsiju na otopljenu mast. Pecite ih 30-40 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu površinu.

  4. Začinsko bilje (ruzmarin, timjan, kadulju) sitno nasjeckajte i natopite u malo maslinovog ulja. Dodajte malo papra i octa, a po želji i protisnuti češnjak. Ostavite da odstoji i pusti aromu.

  5. Kad krompiri postanu hrskavi, izvadite ih i svakog lagano zgnječite alatkom za gnječenje krompira. Cilj je da se zadrži struktura, ali da površina bude spremna za dodatne arome.

  6. Premažite svaki zgnječeni krompir pripremljenom smjesom ulja i začinskog bilja, pospite krupnom morskom soli i stavite mali komadić maslaca na vrh.

  7. Vratite krompire u pećnicu na još 15 minuta da se zapeče i dodatno upije mirisni maslac i bilje. Poslužite toplo, kao savršen prilog uz meso, ribu ili povrće.

Ovi hrskavi, aromatični krompiri idealni su za svaki ručak ili večeru, a zahvaljujući jednostavnoj pripremi i bogatom okusu, postat će vaš omiljeni recept za prilog.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...