Otkrijte savršen način pripreme krompira koji spaja hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost. Ovi zgnječeni krompiri sa svinjskom ili guščijom mašću, aromatičnim začinskim biljem i dodirom maslaca idealni su kao prilog svakom obroku – od pečenja do roštilja. Jednostavni su, ali efektni, a miris ruzmarina, kadulje i timijana će odmah napuniti vašu kuhinju.
Sastojci:
-
Krompiri srednje veličine
-
Svinjska ili guščija mast (ili maslo)
-
Malo krupne morske soli
-
Malo maslinovog ulja
-
1-2 žlice octa
-
Začinsko bilje: ruzmarin, kadulja, timjan
-
Malo papra
-
Malo češnjaka po želji
-
Malo maslaca
Priprema:
-
Krompire ogulite i stavite u posoljenu vodu. Kad voda proključa, kuhajte 10 minuta.
-
Dok se krompiri kuhaju, zagrijte pećnicu na 250°C i stavite tepsiju sa svinjskom ili guščijom mašću da se otopi, otprilike 3-4 minute prije kraja kuhanja krompira. Mast je ključ za savršenu hrskavu koricu.
-
Napola kuhane krompire ocijedite i odmah, dok su još vrući, stavite u tepsiju na otopljenu mast. Pecite ih 30-40 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu površinu.
-
Začinsko bilje (ruzmarin, timjan, kadulju) sitno nasjeckajte i natopite u malo maslinovog ulja. Dodajte malo papra i octa, a po želji i protisnuti češnjak. Ostavite da odstoji i pusti aromu.
-
Kad krompiri postanu hrskavi, izvadite ih i svakog lagano zgnječite alatkom za gnječenje krompira. Cilj je da se zadrži struktura, ali da površina bude spremna za dodatne arome.
-
Premažite svaki zgnječeni krompir pripremljenom smjesom ulja i začinskog bilja, pospite krupnom morskom soli i stavite mali komadić maslaca na vrh.
-
Vratite krompire u pećnicu na još 15 minuta da se zapeče i dodatno upije mirisni maslac i bilje. Poslužite toplo, kao savršen prilog uz meso, ribu ili povrće.
Ovi hrskavi, aromatični krompiri idealni su za svaki ručak ili večeru, a zahvaljujući jednostavnoj pripremi i bogatom okusu, postat će vaš omiljeni recept za prilog.
Primjedbe
Objavi komentar