
Sastojci:
-
2 jaja
-
1 i ½ čaša šećera
-
½ čaše ulja
-
2 čaše glatkog brašna
-
½ praška za pecivo
-
2 vanilin šećera
-
1 čaša jogurta (čvrsti jogurt)
-
Naribana korica limuna po želji
-
1 tegla višanja iz kompota
-
Čaša kompota (2 dl)
Priprema:
-
Višnje iz kompota očistite od koštica i ocijedite. Ako želite, možete sačuvati malo soka za natapanje kolača.
-
U velikoj posudi penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Mutite mikserom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
-
Polako dodajte ulje u smjesu i nastavite sa mućenjem na niskoj brzini miksera, kako bi smjesa ostala glatka.
-
Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, naizmjenično sa jogurtom. Ako želite, dodajte naribanu koricu limuna za svježinu i aromu.
-
Pripremite pleh za pečenje – premažite ga margarinom i pospite brašnom, kako se kolač ne bi lijepio.
-
Sipajte pripremljenu smjesu u pleh i ravnomjerno rasporedite višnje po vrhu. Lagano ih utisnite u smjesu.
-
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi čista, kolač je gotov.
-
Ohladite kolač u plehu desetak minuta, zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
-
Po želji pospite prah šećerom i narežite na kocke. Poslužite uz umućenu slatku pavlaku ili sladoled.
Savjeti:
-
Umjesto višanja, možete koristiti trešnje, maline ili borovnice.
-
Čaša korištena u receptu je standardna čaša od jogurta (oko 2 dl).
-
Kolač je najbolje rezati kad se potpuno ohladi da se ne raspada.
Ovaj kolač je sočan, mekan i lagano kiseo, idealan za svaku priliku. Brzo se priprema, a svojim jednostavnim sastojcima i aromom višanja osvaja svakoga
Primjedbe
Objavi komentar