Preskoči na glavni sadržaj

KOLAČ SA KOKOSOM KOJI SE NE PEČE, GOTOV ZA 10 MINUTA

Ovaj kokos kolač bez pečenja prava je poslastica za sve ljubitelje kremastih i laganih kolača. Sočni petit keksi, obogaćeni vanilin pudingom, maslacem i šlagom, savršeno se stapaju u dekadentnu kremu. Brza priprema, bez pečenja, čini ga idealnim za svaku priliku – od rođendana do jednostavnih porodičnih uživanja. Kolač je mekan, kremast i mirisom podsjeća na najfinije domaće poslastice.


Sastojci:

  • 400 ml mlijeka

  • 1 puding vanilin Dolcela

  • 2 jaja

  • 40 g šećera (kristal)

  • 170 g maslaca ili margarina

  • 150 g šećera u prahu

  • 200 ml slatkog vrhnja Dolcela

  • 48 komada petit keksa

  • Mlijeko i rum po potrebi

Priprema:

  1. U lonac stavite kuhati oko 350 ml mlijeka. U ostatku mlijeka izmiješajte jaja, puding i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Kada mlijeko provri, maknite ga s vatre i lagano u njega ulijte smjesu od jaja i pudinga. Dobro promiješajte i vratite na laganu vatru da se kuha dok se ne zgusne poput pudinga. Pustite da se ohladi, povremeno miješajući ili prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica.

  3. Maslac ili margarin izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. U tu smjesu lagano umiješajte ohlađeni puding i sve sjedinite mikserom na laganoj brzini.

  4. Na pladanj za serviranje slažite prvi sloj od 16 petit keksa, prethodno umočenih u mlijeko s malo ruma po želji. Preko keksa rasporedite sloj kreme, pa ponovite postupak još dva puta – red keksa, red kreme i završite redom keksa.

  5. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag i njime ukrasite kolač po vrhu. Po želji posipajte kakaom, šarenim mrvicama ili ribanom čokoladom.

  6. Ostavite kolač da se sjedini najmanje 2-3 sata u frižideru prije posluživanja.

Savjet:

Za intenzivniji okus, u kremu možete dodati malo naribane kokosove kore ili ekstrakta vanilije. Kolač je najbolje rezati oštrim nožem umočenim u toplu vodu kako bi rezovi ostali uredni.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...