
Sastojci:
-
5–6 većih jabuka
-
3 jaja
-
200 g šećera
-
125 g brašna
-
1–2 kesice vanilin šećera (po želji)
-
Cimet po ukusu
-
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
-
Zagrijte rernu na 170°C. Pripremite okrugli kalup prečnika oko 22,5 cm – dno obložite masnim papirom ili ga dobro podmažite hladnim puterom.
-
Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i isjecite na srednje kockice. Poslažite ih ravnomjerno po dnu pripremljenog kalupa. Ako želite intenzivniji okus, možete lagano posuti jabuke cimetom.
-
U velikoj posudi mutite jaja sa šećerom mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i dok se većina šećera ne rastopi. Zatim dodajte vanilin šećer i brašno. Lagano promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
-
Gustu smjesu pažljivo rasporedite preko jabuka u kalupu, pazeći da sve jabuke budu prekrivene.
-
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni 55–60 minuta. Kolač je gotov kada vrh dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica ubodena u sredinu izlazi čista.
-
Nakon pečenja, ostavite kolač u kalupu oko deset minuta da se malo ohladi, a zatim ga pažljivo okrenite na tanjir tako da jabuke budu na vrhu.
-
Posipajte šećerom u prahu i cimetom po ukusu prije posluživanja. Kolač je sočan, mekan i lagan – doslovno kao perce!
Savjeti:
-
Za intenzivniji okus, možete koristiti kombinaciju crvenih i zelenih jabuka.
-
Umjesto vanilin šećera, možete dodati nekoliko kapi ekstrakta vanile.
-
Poslužite uz šlag ili kuglicu sladoleda za savršen desert.
Ovaj kolač od jabuka je jednostavan, brz i ukusan, idealan za sve koji vole klasične domaće deserte. Mekan, aromatičan i lagan, osvaja jednostavnošću i bogatstvom okusa.
Primjedbe
Objavi komentar