Preskoči na glavni sadržaj

KOLAČ OD JABUKA, TOPI SE U USTIMA

Ovaj kolač od jabuka je sočan, mekan i nevjerojatno ukusan desert koji se topi u ustima. Jednostavan za pripremu, savršen je za svaki dan, popodnevni čaj ili posebne prilike. Kombinacija svježih jabuka, penastog testa i finog cimet-šećernog posipa čini ga pravim favoritom svih ljubitelja domaćih kolača.


Sastojci:

  • 5–6 većih jabuka

  • 3 jaja

  • 200 g šećera

  • 125 g brašna

  • 1–2 kesice vanilin šećera (po želji)

  • Cimet po ukusu

  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 170°C. Pripremite okrugli kalup prečnika oko 22,5 cm – dno obložite masnim papirom ili ga dobro podmažite hladnim puterom.

  2. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i isjecite na srednje kockice. Poslažite ih ravnomjerno po dnu pripremljenog kalupa. Ako želite intenzivniji okus, možete lagano posuti jabuke cimetom.

  3. U velikoj posudi mutite jaja sa šećerom mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i dok se većina šećera ne rastopi. Zatim dodajte vanilin šećer i brašno. Lagano promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

  4. Gustu smjesu pažljivo rasporedite preko jabuka u kalupu, pazeći da sve jabuke budu prekrivene.

  5. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni 55–60 minuta. Kolač je gotov kada vrh dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica ubodena u sredinu izlazi čista.

  6. Nakon pečenja, ostavite kolač u kalupu oko deset minuta da se malo ohladi, a zatim ga pažljivo okrenite na tanjir tako da jabuke budu na vrhu.

  7. Posipajte šećerom u prahu i cimetom po ukusu prije posluživanja. Kolač je sočan, mekan i lagan – doslovno kao perce!

Savjeti:

  • Za intenzivniji okus, možete koristiti kombinaciju crvenih i zelenih jabuka.

  • Umjesto vanilin šećera, možete dodati nekoliko kapi ekstrakta vanile.

  • Poslužite uz šlag ili kuglicu sladoleda za savršen desert.

Ovaj kolač od jabuka je jednostavan, brz i ukusan, idealan za sve koji vole klasične domaće deserte. Mekan, aromatičan i lagan, osvaja jednostavnošću i bogatstvom okusa.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...