
Sastojci:
-
200 g maslaca
-
150 g šećera u prahu
-
2 kašike sirćeta od jabuke
-
9 kašika hladne vode
-
500 g brašna
-
1 kašikica sode bikarbone
-
1 kesica vanilin šećera
-
šećer u prahu za posipanje
-
džem od šljiva
Priprema:
-
U posudu stavite maslac i šećer u prahu, pa ih dobro umutite mikserom ili ručno dok ne dobijete pjenastu smjesu.
-
Dodajte sirće od jabuke, a potom postepeno dodajte hladnu vodu i dobro promiješajte.
-
U smjesu prosijajte brašno i dodajte sodu bikarbonu. Umijesite glatko i mekano tijesto.
-
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji oko sat vremena na hladnom.
-
Nakon odmora, podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u valjak.
-
Razvucite svaki valjak na ravnu površinu i podijelite uzdužno na tri jednaka dijela.
-
Na svaki dio stavite malo džema od šljiva, a zatim pažljivo presavijte tijesto preko nadjeva.
-
Formirajte male štrudlice i ređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
-
Ostavite da se malo ohlade, a zatim pospite šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar