Preskoči na glavni sadržaj

JEDNOSTAVNE ZA PRIPREMU: MINI ŠTRUDLICE

Ove mini štrudlice su savršena kombinacija hrskavog tijesta i slatkog džema od šljiva. Brzo se pripremaju, idealne su za doručak, užinu ili kao desert uz popodnevnu kafu. Mekane, mirisne i jednostavne za pravljenje, ove štrudlice uvijek oduševe porodicu i prijatelje.


Sastojci:

  • 200 g maslaca

  • 150 g šećera u prahu

  • 2 kašike sirćeta od jabuke

  • 9 kašika hladne vode

  • 500 g brašna

  • 1 kašikica sode bikarbone

  • 1 kesica vanilin šećera

  • šećer u prahu za posipanje

  • džem od šljiva


Priprema:

  1. U posudu stavite maslac i šećer u prahu, pa ih dobro umutite mikserom ili ručno dok ne dobijete pjenastu smjesu.

  2. Dodajte sirće od jabuke, a potom postepeno dodajte hladnu vodu i dobro promiješajte.

  3. U smjesu prosijajte brašno i dodajte sodu bikarbonu. Umijesite glatko i mekano tijesto.

  4. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji oko sat vremena na hladnom.

  5. Nakon odmora, podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u valjak.

  6. Razvucite svaki valjak na ravnu površinu i podijelite uzdužno na tri jednaka dijela.

  7. Na svaki dio stavite malo džema od šljiva, a zatim pažljivo presavijte tijesto preko nadjeva.

  8. Formirajte male štrudlice i ređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

  9. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

  10. Ostavite da se malo ohlade, a zatim pospite šećerom u prahu.

Savjet:

Mini štrudlice možete puniti i drugim vrstama džema, nutelom ili čak makom. Poslužite ih uz čaj, kafu ili mlijeko, i uživajte u hrskavoj i mirisnoj poslasticama.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...