Preskoči na glavni sadržaj

FERRERO ROCHER ROLADA OMILJENA POSLASTICA MOG MUŽA

Ferrero rolada je čokoladni užitak inspirisan poznatim Ferrero pralinama. Sočan čokoladni biskvit i bogata krema od lješnjaka čine ovu poslasticu savršenom za svaku priliku. Idealna je za slavlje, popodnevnu kafu ili jednostavno kad želite da se počastite neodoljivom roladom.

Sastojci za biskvit:

  • 6 manjih jaja

  • 100 g šećera

  • 25 g kakaa

  • 2 žlice gustina

  • 180 g čokolade (više od 50% kakaa)

  • 2 žlice vruće vode

Priprema biskvita:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.

  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

  3. Čokoladu otopite na pari.

  4. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.

  5. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu gusti i svijetli.

  6. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se smjesa ne sjedini.

  7. Umiješajte 2 žlice vruće vode.

  8. Nježno spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka dok smjesa ne postane homogena.

  9. Smjesu ravnomjerno razmažite po limu i pecite 13 minuta.

Formiranje rolade:

  1. Pripremite vlažnu kuhinjsku krpu dok se biskvit peče.

  2. Kada se biskvit ispeče, posipajte ga kakaom.

  3. Prebacite ga na vlažnu krpu, tako da papir za pečenje bude okrenut prema krpi.

  4. Pažljivo zarolajte biskvit sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

  5. Nakon hlađenja roladu odmotajte, dodajte omiljenu kremu od lješnjaka i čokolade, pa ponovo zarolajte.

Savjet:

Za još bogatiji okus, možete dodati komadiće prženih lješnjaka u kremu ili posuti roladu sjeckanim lješnjacima prije posluživanja.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVAKVU JABUKOVU PITU JOŠ NISTE PROBALI, UKUS JE FANTAZIJA

Ova jabukova pita je savršen spoj sočnih jabuka, hrskavih kora i mirisnog sirupa, idealna za sve ljubitelje tradicionalnih i domaćih kolača. Napravljena od bjelih delises jabuka, bogata je prirodnom slatkoćom i aromama cimeta, oraha i karanfilića. Posebna je po tome što se kore za baklavu koriste umjesto lisnatog tijesta, što kolaču daje prepoznatljivu hrskavost i slojevitost. Sirup koji preliva kolač nakon pečenja osigurava savršenu sočnost i dugotrajan okus koji se topi u ustima. Ova pita je jednostavna za pripremu, a efektan izgled i bogat okus čine je pravim izborom za praznične stolove, porodicu i prijatelje. Sastojci: 1/2 kg kora za baklavu 1 kg jabuka (bjelih delises) 1/2 kg šećera 1/2 l vode 100 g putera malo ulja 3 zrna karanfilića (po želji) 3 kašike prezli po želji: orasi, cimet, limun Priprema: Priprema sirupa: U manjoj šerpi zagrijte 1/2 l vode i 1/2 kg šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte tri zrna karanfilića radi mirisa, pus...

Kolač sa pekmezom i čokoladnom glazurom

Ako voliš jednostavne, a raskošno ukusne kolače – ovaj sočni kolač sa pekmezom je pravi izbor! Mekan, aromatičan i lagano vlažan zahvaljujući pekmezu, savršeno se slaže s bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim posipom od oraha. Ono što ga čini posebnim jeste to što se pravi od sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće, a rezultat je kolač koji oduševljava i izgledom i okusom. Idealno je poslužen uz šolju kafe, čaja ili kao brza poslastica kada želiš nešto domaće i mirisno. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući pekmezu, ostaje vlažan i nekoliko dana.   Sastojci: Biskvit: 3 jaja 150 g šećera 150 ml ulja 200 g pekmeza (šljiva ili marelica najbolje) 200 ml mlijeka 1 kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo) 1 kašičica cimeta (opcionalno) 250 g brašna Glazura: 100 g čokolade za kuhanje 3 kašike mlijeka 30 g maslaca Posip: šaka mljevenih ili sjeckanih oraha Priprema: Prvo umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pje...

OVA TORTA JE SENZACIJA MORATE JE PROBATI

Otkrijte savršen recept za slojevitu tortu koja spaja hrskave lješnjake, kremastu Nutellu, Petit Beure keks i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je idealna za svaku priliku – rođendan, slavlje ili jednostavno uživanje u domaćoj slatkoj deliciji. Svaki sloj pažljivo je osmišljen da pruži savršenu kombinaciju okusa i tekstura, dok je šlag na vrhu lagan i prozračan. Sastojci 1. Lješnjaci (prvi sloj) 150 g lješnjaka (prepečeni, oguljeni i krupno nasjeckani) 2. Biskvit (drugi sloj) 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica brašna 3. Krema (žuta i čokoladna) 6 žumanjaka 100 g šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 2 vanilin šećera 250 g maslaca 100 g šećera u prahu Za čokoladnu kremu: 100 g čokolade za kuhanje Red Nutelle: 20 g Nutelle Red Petit Beure keksa: 150 g Petit Beure keksa Red šlaga: 1/2 l slatkog vrhnja za šlag Priprema 1. Lješnjaci Prepecite lješnjake i krupno ih nasjeckajte. Ravnomjerno raspore...